Tuniski Karavan oslobođenja

Izvor: RTS, 23.Jan.2011, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuniski "Karavan oslobođenja"

Demonstranti iz centralnog dela zemlje jutros stigli u glavni grad Tunisa. Učesnici "Karavana oslobođenja" zahtevaju odlazak vlade i ministara iz starog režima predsednika Ben Alija. Dvojica saradnika svrgnutog predsednika u kućnom pritvoru.

Više stotina demonstranata, koji zahtevaju ostavku vlade, stiglo je jutros iz centralnih delova zemlje u glavni grad Tunisa. 

Zbog veleizdaje u Tunisu su uhapšeni vlasnik privatne televizije Hanibal TV i njegov sin, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer su podsticali nasilje i propagandu u korist povrtaka u zemlju svrgnutog predsednika Zine al Abidina Ben Alija, prenosi tuniska državna novinska agencija.

"Vlasnik Hanibal TV Larbi Nasra, rođak supruge bivšeg predsednika, koristi televizijski kanal da izjalovi mladu revoluciju, za širenje konfuzije, podsticanje razora i emitovanje lažnih informacija", navodi se u saopštenju vladinog izvora.

U saopštenju se navodi da je cilj aktivnosti te televizije da se stvori ustavni vakuum, naruši stabilnost i zemlja uvede u vrtlog nasilja koji će vratiti diktaturu bivšeg predsednika, prenela je agencija Rojters.

"Došli smo da srušimo vladu", uzvikivali su demonstranti, koji su krenuli u subotu iz unutrašnjosti zemlje i na putu za glavni grad, formirali šareni konvoj vozila koju su nazvali "Karavan oslobođenja".

"Krenuli smo iz Mencel Buazaina, Sidi Buzida i Regeba da bi zbacili poslednje ostatke diktature", objasnio je starac obavijen zastavom Tunisa, prenosi Frans pres.

Organizatori marša poručuju da će nastaviti da sede ispred vladinih ustanova u prestonici sve dok ministri povezani sa svrgnutim predsednikom ne siđu s položaja.

U međuvremenu, uhapšena su dvojica bliskih saradnika svrgnutog predsednika Tunisa, bivši ministar unutrašnjih poslova Abdelah Kalel i Abdel Aziz Ben Dia, predsednikov savetnik i kreator njegove politike. Oni se nalaze u kućnom pritvoru. 

Državna novinska agencija navodi da nadležne službe tragaju i za Abdel Vahab Abdalahom, ministrom-savetnikom koji je bio zadužen za kontrolu informacija.

Ulice glavnog grada svakodnevno su pune demonstranata koji zahtevaju da članovi starog režima napuste ključne pozicije u prelaznoj vladi formiranoj u ponedeljak.

Demonstranti nose portret Muhameda Buazizia, mladog prodavca voća, koji se iz protesta  zapalio 17. decembra, što je pokrenulo nemire koji će mesec dana kasnije dovesti do obaranja režima.

"Karavan oslobođenja", trebalo je da stigne u Tunis tek za nekoliko dana, ali je proces ubrzan jer prema rečima demonstranata "nema vremena za gubljenje, vlada se mora srušiti".

Demonstranti su počeli okupljanje u Mencel Buazainu 280 kilometara južno od prestonice u subotu da bi im se pridružili demonstarnti i iz drgih mesta i formirali šarenu kolonu, automobila, kamiona, i motora.

Događaj je prema rečima aktera počeo spontano, a u njemu učestvuje veliki broj mladih kojima su se pridružili borci za ljudska prava i sindikalni aktivisti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.