Izvor: Blic, 08.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri boda jedina taktika

Tri boda jedina taktika

NOVI PAZAR - Prvo na šta pre početka prvenstva u Prvoj ligi Telekom Srbija pomisli Sead Halilagić, trener Fudbalskog kluba Novi Pazar, jeste činjenica da njegov tim sačinjavaju igrači sa nedovoljno iskustva. Druga teškoća je da 12 prvih utakmica njegov tim kao domaćin igra van Novog Pazara zbog kazne. Halilagić je novajlija u poslu, pa se to nametnulo kao prvo pitanje.

Bili ste uspešan igrač. Ovo je vaš prvi trenerski posao. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Da li ste imali neki poseban razlog da ga započnete baš u Novom Pazaru?

- Sem simbolike da sam u ovom klubu započeo igračku karijeru i da, evo, započinjem u njemu i trenersku, neki poseban razlog ne postoji. Volim ovaj grad, sa ljudima iz uprave sam se dogovorio i počeli smo da radimo. Imao sam ponudu od jednog bugarskog prvoligaša, ali nismo se dogovorili.

Kakve su vam ambicije u ovoj sezoni? Poklapaju li se vaše ambicije i ambicije uprave kluba?

- Trenutno sve svodimo na realnu osnovu, a realnost je da na početku sezone zbog kazne 12 utakmica igramo van Novog Pazara. Shodno tome i shodno igračkom kadru koji imamo, cilj je opstanak u ligi, a sa tim se poklapaju i ambicije uprave. Kasnije, kad ovi igrači, stari od 19 do 22 godine, budu igrački sazreli, krenućemo na Prvu ligu. Trenutno, ova ekipa nije sposobna za Prvu ligu.

Kakav je status igrača koji su u prošlom prvenstvu suspendovani? Računate li na njihovu pomoć?

- U klubu je trenutno nova strategija. Stvaramo novi tim, tako da na te igrače ne računamo.

Kako ćete motivisati igrače da prevaziđu prepreku koja im je postavljena od samog starta prvenstva? Dvanaest utakmica kao domaćini igraćete van Novog Pazara zbog kazne.

- Ta prepreka može da se prevaziđe tako što će igrači naučiti da bolje igraju fudbal. Onog momenta kad nauče da igraju fudbal, za njih neće biti nikakva prepreka to što nećemo igrati na našem stadionu. To čak može da bude i veći motiv. Pobede u gostima su večiti problem FK Novi Pazar.

S obzirom na to da neće igrati na svom stadionu, ima li ova ekipa potencijala da pobeđuje i na strani?

- Na treningu sve radimo u cilju da se svaka utakmica igra na pobedu. Kako će ta taktika izgledati na terenu, zavisiće od protivnika do protivnika, ali u svaku utakmicu ulazimo sa taktikom da osvojimo tri boda.

Da li je uprava kluba obezbedila potrebne uslove za rad? Kakav je plan priprema?

- Uslovi nisu loši. Za sve što radimo imamo podršku uprave. Zbog finansijske situacije kompletne pripreme ćemo odraditi u Novom Pazaru. Ovde imamo sve uslove: teretanu, teren, klupske prostorije. Nisam želeo da idemo negde gde bi te pripreme izgledale kao improvizacija. Svi su zdravi i motivisanost je velika. Svi se bore da uđu u prvi tim. Već imamo petnaestak igrača koji ozbiljno konkurišu za startnih jedanaest, a ostali imaju šansu da se nametnu svojim radom i da ostanu u klubu.

Enes Halilović

Klima nuklearnoj medicini Teškim bolesnicima olakšano čekanje

Zaposleni u kompaniji 'Wrigley' juče su se uključili u veliku humanitarnu akciju 'Blica' i Centru za nuklearnu medicinu u niškom Kliničkom centru poklonili klima-uređaj. Klima će biti postavljena u čekaonici, u kojoj teško bolesni pacijenti, najčešće od karcinoma, čekaju na snimanje gama kamerom.

Sa obolelima, koji su došli da im se utvrde metastaze na kostima, u nepodnošljivim uslovima na pregled čekaju i teški srčani bolesnici, pacijenti sa poremećenom funkcijom štitaste žlezde.

- Skupili smo novac da kupimo jednu klimu, jer hoćemo da pacijenti u KC u Nišu imaju humane uslove za lečenje. U akciju su se uključile i kolege iz Kragujevca, Petrovca na Mlavi i svi koji žive južnije. Naše kolege iz Vojvodine već su pomogle novosadskoj bolnici - rekao je Dragan Pavićević, menadžer u 'Wringey' kompaniji.

Direktorka Centra za nuklearnu medicinu Marina Vlajković zahvalila se donatorima u ime teških bolesnika.

- Veoma nam je drago što se neko setio i našeg centra. Kod nas dolaze teško oboleli pacijenti i ovaj rashladni uređaj će im omogućiti da im čekanje ne bude nepodnošljivo - rekla je dr Vlajković.

Zbog nedostatka rashladnih uređaja, alarmantno je i na Institutu za kliničku patologiju. U laboratoriji u kojoj je smešten aparat 'kriostat', na kome se u toku operacije pacijenata utvrđuju karcinomi dojke, pluća, vredan više od 100.000 evra, nema ventilacije ni prozora. Na temperaturama višim od 30 stepeni ovaj medicinski aparat prestaje da radi.

- Dešava se da zbog enormne temperature aparat prestane da radi, tako da operacija pacijenta mora da se završi bez dijagnoze. Ukoliko se kasnije utvrdi da je reč o karcinomu, bolesnik se opet operiše. Svakodnevno se uradi najmanje pet analiza - napominje direktorka Instituta prof. dr Vuka Katić.

Vesna Torović

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.