Trgovci povećali cene bebi opreme

Izvor: B92, 05.Maj.2012, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovci povećali cene bebi opreme

Beograd -- Umesto povraćaja PDV-a na opremu i hranu za bebe, roditelji su dobili novi talas poskupljenja bebi hrane i opreme, piše Blic.

Iako su deklarativno političari podržali predlog izmene Zakona o PDV-u, nisu ga usvojili, a uvoznici i trgovci ovu akciju iskoristili su da povećaju cene proizvoda za bebe, ističe taj beogradski list.

Roditelji su tako umesto uštede, dobili poskupljenja. Čim se počelo sa prikupljanjem potpisa o ukidanju PDV-a na bebi-opremu, trgovci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su to videli kao novu šansu da zarade. Pretpostavljalo se, zbog političkog momenta, da će predlog biti usvojen, tako da su pohitali da podignu cene hrane i opreme za bebe.

Da je Skupština usvojila predlog Vlade o povraćaju PDV-a na bebi-opremu, sa ovim poskupljenjima roditelji bi bili na pozitivnoj nuli ili imali malu uštedu u budžetu. Kako Skupština nije usvojila predlog, roditelji su sada u čistom minusu.

"Početkom aprila u Merkatoru sam kupila džambo pakovanje 'pampers' pelena (peticu) i platila 1.680 dinara i tada sam komentarisala sa suprugom da su u januaru bile jeftinije. Kada sam krajem meseca kupila isto pakovanje pelena, sačekala me je cena od 1.880 dinara. Bila sam u šoku", kazala je Nataša Lajković.

A u poslednja dva meseca poskupelo je bukvalno sve. Krajem marta za više od deset odsto poskupela je bebi-hrana "juvitana". Za kašice koje su donedavno bile 90 dinara, roditelji sada moraju da izdvoje 101 dinar, a one koje su bile 160 dinara sada se prodaju po 178 dinara. Nove cene, skuplje za pet odsto, dobile su i kašice iz uvoza.

Ništa bolje situacija nije ni sa dečjom kozmetikom. Kompletna "Niveina" bebi-kozmetika krajem aprila je poskupela za 4,6 odsto. Uvoznik "Pampersovih" pelena je još u februaru maloprodaji najavio poskupljenje od osam odsto, a ovih dana i "Bambo" najavljuje povećanje cena za pet odsto. Početkom marta poskupela je i "Pavlovićeva mast", i to za devet odsto. Skočile su i cene bebi-opreme.

"Roditelji nam se najviše žale da je poskupela kozmetika i pelene u trgovinskim lancima. Kažu da je i oprema poskupela. Tako su stolice za hranjenje i sedišta za automobile u 'Aksi' poskupeli za oko 1.000 dinara. Ima čak i komentara da bi možda bolje bilo da nismo ni pokretali peticiju za ukidanje PDV-a, jer smo dobili samo poskupljenje", kaže za Blic Maja Tadić, urednica portala Bebac.

Uvoznici i trgovci, pak, tvrde da poskupljenje opreme i hrane za bebe nema veze sa najavljenim povraćajem PDV-a na ove proizvode. Oni kažu da su poskupeli svi proizvodi u Srbiji, pa i ovi, zbog skoka evra i povećanja cena na svetskom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.