Tražili smo pomoć Rusije

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 13:17

"Tražili smo pomoć Rusije"

Delegacija Sudana je na poslednjem sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom zatražila pomoć Rusije u rešavanju sukoba.

"Tražili smo pomoć Rusije u okončanju sudanskog rata. Takođe smo obavestili ruskog ministra spoljnih poslova o mapi puta za rešavanje sudanske krize", rekao je zamenik šefa Prelaznog suverenog saveta Sudana Malik Agar na konferenciji za novinare u Međunarodnom multimedijalnom pres centru Raša tudej nakon posete Moskvi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je dodao da Rusiju smatraju prijateljskom zemljom i da od nje traže da pruži i ekonomsku i stratešku pomoć.

Lavrov je u četvrtak rekao da Rusija sa zabrinutošću prati situaciju u Sudanu i da je spremna da pomogne u rešavanju sukoba, a kontakte sa zainteresovanim stranama održava rusko diplomatsko predstavništvo u Kartumu, prenosi RIA novosti.

Od 15. aprila u Sudanu se vode borbe izmedju snaga za brzo reagovanje i regularne vojske. Suprotstavljene strane razmenjuju oprečne izjave o uspesima u borbenim dejstvima i kontroli nad objektima, pokrenuvši informacioni rat velikih razmera u medijima i na društvenim mrežama.

Prema podacima Visokog komesara UN za ljudska prava, najmanje 958 civila je ubijeno, a 4.700 ranjeno od 15. aprila do 12. juna, podseća ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.