Traže 50 milijardi!

Izvor: Kurir, 26.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže 50 milijardi!

BEOGRAD - Ukoliko Hrvatska dobije spor protiv Srbije po tužbi za genocid koju je podnela Međunarodnom sudu pravde, verovatno će zatražiti odštetu u visini od 35 do 50 milijardi evra, tvrdi u

HRVATI SE NE PLAŠE KONTRATUŽBE

Denis Romac, novinar riječkog Novog lista, u izjavi za Kurir tvrdi da je odšteta za Hrvatsku najmanje važna stavka u tužbi.

- To nije primarni cilj. Prvo se traži utvrđivanje odgovornosti za genocid, otkrivanje istine o >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nestalima, vraćanje kulturnog blaga, individualno kažnjavanje počinitelja zločina i na kraju odšteta. Ali, ukoliko bi sud presudio da je negde izvršen genocid i da je Srbija odgovorna, odšteta bi se odnosila samo za taj događaj, tako da ne možemo govoriti o nekim velikim ciframa - objašnjava Romac. On smatra da će se, uprkos euforiji koja vlada u Hrvatskoj zbog nadležnosti suda, teško dokazati da je bilo genocida. Na pitanje da li se u Hrvatskoj plaše srpske kontratužbe, Romac odgovara odrečno.

MINISTAR ŠIMONOVIĆ: NOVAC NIJE GLAVNI MOTIV

Ministar pravosuđa i zastupnik hrvatske tužbe Ivan Šimonović pre nekoliko dana priznao je da Hrvatskoj od početka nije bilo primarno da dobije novac na račun tužbe.

- Uveren sam da je tužba već dosad postigla značajne učinke. Pre nekoliko dana vraćena su nam neka kulturna dobra, paralelno sa sudskom odlukom u Hagu. Mislite li da bi se u Beogradu sudilo počiniteljima masakra u Lovasu bez hrvatske tužbe za genocid - upitao se Šimonović. On je ocenio da će suđenje početi za tri godine, a da će tužba imati šanse ako se kod utvrđivanja genocida naglasak stavlja na nameru istrebljivanja. U slučaju da se bude insistiralo na velikim brojkama, onda tužba nema izgleda, priznao je Šimonović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.