Trafiking: Princeze, pa robinje

Izvor: B92, 07.Sep.2013, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trafiking: Princeze, pa robinje

Beograd -- Devojke iz Srbije sve su češće u lancu trgovine ljudima. Princip je isti: Makroi glume žrtvu, glume zaljubljenost, a onda je odvedu u inostranstvo i prodaju.

Vlada Srbije je 2012. godine identifikovala 79 žrtava trgovine ljudima, a od tog broja je 30 bilo radno eksploatisano ili prinuđeno na prošnju, a 49 je bilo primorano na prostituciju - piše u izveštaju američkog Stejt departmenta.

Tokom 2011. identifikovano je 88 žrtava trafikinga, dok je ove godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za osam meseci, registrovano 30 žrtava iz Srbije.

Nezaposlenost i teški uslovi života u zemlji utiču na to da sve veći broj ljudi postaje izložen riziku od trgovine ljudima, a oglasi su manje sumnjivi jer su trgovci perfidni i učiniće sve kako bi zadobili poverenje žrtve i kako bi ih što teže razotkrili.

U "Astri", najvećoj nevladinoj organizaciji za borbu protiv trafikinga, kažu da je u Srbiji popularan najsuroviji model uvlačenja devojaka u lanac trgovine ljudima. Mlade Srpkinje prvo postaju princeze, a potom - robinje, pišu Novosti.

"Ovo je takozvani loverbojmodel ili ljubavnički model, jer muškarci prvo osvajaju svoju žrtvu, glume da su zaljubljeni u nju, posvećuju joj pažnju, izlaze, zadobijaju njeno poverenje, upoznaju prijatelje, porodicu ", priča za "Novosti" Elena Krsmanović iz "Astre". "Žrtve ovakvog modela su gotovo uvek mlade devojke, koje su još naivne, olako veruju svemu i nemaju puno životnog iskustva. Posle izvesnog vremena, mladić im predlaže put u inostranstvo, nekada trajan odlazak, a nekad samo letovanje, gde po prelasku granice počinje pakao".

Kako priča Krsmanovićeva, ovaj model je posebno surov za žrtve, jer ih izdaje neko u koga su imali beskrajno poverenje. Najteža je rehabilitacija za one osobe koje su prevarene od strane nekog koga su zapravo volele.

"Ako uspeju da se izvuku iz lanca trgovine ljudima, njihov oporavak je otežan time što ih je u situaciju eksploatacije dovela osoba kojoj su verovale. Zbog toga im je posebno teško da povrate veru u ljude", objašnjava sagovornica "Novosti". "Devojke iz Srbije su najčešće eksploatisane kroz prinudnu prostituciju. Oduzima im se pasoš, mobilni telefoni, sve lične stvari, drže se u zatočeništvu, psihički i fizički su zlostavljane. Mnoge se teško izbave iz ovog pakla".

Neretko im, ukoliko imaju dete ih prethodnog braka ili mlađeg brata i sestru, trgovci koji raspolažu njihovim životima, prete da će, ako ne rade šta im se kaže, nauditi njihovim bližnjima.

"Kada identifikujemo žrtvu, zbog ovih pretnji uvek postoji strah od odmazde, osvete ", kaže Krsmanovićeva, objašnjavajući zašto je važno osigurati zaštitu prava i bezbednosti identifikovanih žrtava trgovine ljudima.

Kada je u pitanju uvlačenje u lanac trgovine ljudima i prostitucije putem oglasa, Krsmanovićeva kaže da je ono i dalje vrlo aktuelno, ali su oglasi sve perfidniji:

"Poslovne ponude su realne, ne traže se samo plesačice, maserke, nego konobarice, medicinske sestre, frizerke, a plate su takođe realne. Tek kada pređu granicu, devojke shvataju u šta su se zapravo upustile".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.