Tolimir: Uhapšen sam u Srbiji

Izvor: B92, 04.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tolimir: Uhapšen sam u Srbiji

Hag -- Zdravko Tolimir pred Haškim tribunalom rekao da je uhapšen u Srbiji, a potom prebačen u Bijeljinu, u Republici Srpskoj.

Tolimir je odbio da se izjasni o krivici dok se ne razjasne detalji o njegovom državljanstvu, statusu i načinu dovođenja u Hag. On kaže da su ga pripadnici službi Srbije najpre odveli u Bijeljinu, potom u Bratunac, gde je sniman u blizini vojnih i policijskih objekata.

Potom je, kako tvrdi, preko Bijeljine prebačen u Banjaluku, gde su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mu zvaničnici Ministarstva pravde navodno nudili pogodnosti za porodicu, ako prihvati da je državljanin RS.

Rekavši da je iz Banjaluke predat snagama NATO-a i predstavniku Haškog tribunala, na njemu nepoznatoj lokaciji, Tolimir je naznačio da ni u jednom trenutku nije imao pristup advokatu. Kazao je i da je "javno i tajno sniman" više od 50 sati i da ti snimci mogu potvrditi da govori istinu.

Znatno mršaviji nego na fotografijama Haškog tribunala i promuklog glasa, Tolimir je sugerisao da mu vlasti Srbije, time što su ga kao svog državljanina prebacile u RS posle hašenja, uskraćuju prava koja ima kao građanin Srbije.

Tokom prvog pojavljivanja pred Tribunalom, Tolimir je zastupao sam sebe, odbijajući advokata po službenoj dužnosti koga mu je imenovao sud.

Tužilac Piter Mekloski najavio je da će tražiti da suđenje Tolimiru bude objedinjeno sa suđenjem sedmorici drugih oficira VRS koje traje već šest meseci.

Tolimir je trebalo da se izjasni o sedam tačaka optužnice, koja ga tereti za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premeštanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice 1995.

Zdravko Tolimir uhapšen je u četvrtak na prelazu između Srbije i Republike Srpske, ali prema zvaničnim podacima, na teritoriji RS, i prebačen je u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu.

U MUP-u bez komentara

U Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu imali komentar na tvrdnju haškog optuženika Zdravka Tolimira da je uhapšen u Srbiji, a zatim prebačen u Bratunac, u Republici Srpskoj.

"Nemamo komentar. Sve smo rekli na konferenciji za novinare", rečeno je danas agenciji Beta u MUP-u.

Dačić traži infomacije o hapšenju

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, Ivica Dačić, zakazao je za sutra sednicu tog tela, na kojoj će zatražiti informaciju o hapšenju Zdravka Tolimira.

Dačić je danas agenciji Beta rekao da će od nadležnih organa zatražiti da zvanično izveste Odbor kako je i gde Tolimir uhapšen.

Nekadašnji šef bezbednosti Vojske Republike Srpske general Zdravko Tolimir uhapšen je u četvrtak 31. maja, na granici između Srbije i Republike Srpske.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđeno je da je uhapšen na teritoriji Republike Srpske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.