Teroristički napad u Zvorniku

Izvor: Šumadija Press, 28.Apr.2015, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristički napad u Zvorniku

Jedan policajac je ubijen, a dvojica su ranjena kada je sinoć oko 19 sati 24-godišnji Nerdin Ibrić upao u Policijsku stanicu u Zvorniku i pucao iz vatrenog oružja. Po nalogu glavnog tužioca Tužilaštva BiH formiran je istražni tim s ciljem potpunog rasvetljavanja ovog terorističkog akta.

Po naredbi glavnog tužioca, na mestu događaja gde je pripadnik vehabijskog pokreta ubio jednog, a ranio dva policajca, tokom noći je obavljen uviđaj. Uzeti su forenzički tragovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << a biće sprovedene dalje istražne radnje s ciljem da se utvrde motivi napada kao i povezanost drugih osoba ili saučesnika s ovim krivičnim delom.

Kako je preneo RTRS, napad je, za vreme primopredaje smene, izvršio pripadnik vehabijskog pokreta, naoružan sačmarom iz koje je pucao u policajce.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je da je napad na policijsku stanicu u Zvorniku izvršio Nerdin Ibrić, iz sela Sapna kod Zvornika. Ibrić je rođen 1991. godine.

- Napad je izvršen u vreme smene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada je smena i da tada ima najviše policajaca - rekao je Lukač.

On je potvrdio da se napadač dovezao automobilom ispred policijske stanice, da je pucao iz puške i policajca Dragana Đurića ubio na vratima.



– Posle toga je ušao unutra i nastavio da puca, i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmene vatre
– rekao je Lukač.

Prema njegovim rečima, napadač je bio naoružan s dve puške i pištoljem, a džepovi su mu bili puni municije.

Kako prenosi agencija Fena, naoružani napadač, koji je ubijen u vatrenom obračunu, tokom napada na policijsku stanicu uzviknuo je “Alahu egber!”

Osim ubijenog policajca Dragan Đurić, ranjeni su Stevo Milovanović i Željko Gajić, od kojih jedan ima povrede grudnog koša, ali nisu životno ugroženi, navodi portal Klix.ba. Ranjeni policajci medicinski su zbrinuti u zvorničkoj Opštoj bolnici.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je noćas da je na policijsku stanicu izvršen teroristički napad.

- Radi se o strašnom terorističkom aktu i svi oni koji nisu verovali da će se tako nešto desiti, sada su videli da se to desilo – rekao je Lukač za Radio-televiziju RS (RT RS).

Lukač, koji je otputovao za Zvornik, rekao je da bi ovaj napad mogao da bude “početak mnogo gorih dešavanja u BiH”.

Osim toga, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku dokaz da Srpska ne može da računa na obaveštajne izvore iz BiH.

Međutim, ministar za bezbednost BiH Dragan Mektić izjavio je sinoć da je Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) pre tri dana imala prijavu da se u BiH sprema teroristički akt.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da “sada nije trenutak za podele, već za saradnju”.



– Institucije moraju bolje sarađivati, jer ovde govorimo o organizovanom kriminalu -
rekao je Incko za Federalnu televiziju (FTV).

Incko je takođe naveo da je Obaveštajno-sigurnosna agencija upozorila policijske agencije prošli petak da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu.

U Banjaluci je nešto oko ponoći počela sednica Vlade Republike Srpske, koju je premijerka Željka Cvijanović hitno zakazala posle terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku. Osim toga, predsedavajući Predsedništva BiH, Mladen Ivanić izjavio je u Istočnom Sarajevu da je za danas, utorak ujutro sazvao hitnu sednicu Predsedništva BiH zbog terorističkog napada u Zvorniku.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.