Tadić u Klivlendu

Izvor: RTS, 21.Sep.2009, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Klivlendu

Cilj Srbije je integracija u EU, ali i odbrana identiteta i suvereniteta, istakao Tadić u Klivlendu u razgovoru s predstavnicima srpske dijaspore, Nacionalne garde Ohaja i senatorom Džordžom Voinovićem. Poziv američkim kompanijama da investiraju u Srbiji. Tadić boravi u SAD, gde predvodi državnu delegaciju na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Predsednik Tadić je u Klivlendu razgovarao sa predstavnicima srpske dijaspore u SAD i Nacionalne garde Ohaja, kao i sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << senatorom Džordžom Voinovićem.

Predsednik Tadić i guverner američke države Ohajo Ted Stiklend izrazili su očekivanje da će između Srbije i SAD, kao i Ohaja, u kojem živi značajna srpska dijaspora, biti unapređena saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Tadić je naglasio da između Srbije i Ohaja postoji sjajna saradnja u oblasti odbrane koja će, u budućnosti, biti nastavljena zajedničkim vežbama, razmenom iskustava i obostranim posetama.

Srbija poslovnoj zajednici Ohaja nudi dobre uslove za poslovanje, povoljne poreze i sporazume o slobodnoj trgovini sa državama u kojima živi 800 miliona ljudi, rekao je Tadić.

Slažemo se da saradnja u oblasti obrazovanja može biti obostrano korisna, rekao je Tadić i naglasio da je veoma značajno što Ohajo planira ulaganja u alternativne izvore energije.

Srbija je kamen temeljac energetskog sektora u jugoistočnoj Evropi i to može biti zanimljiva oblast za takvu vrstu saradnje, ocenio je Tadić. On je izrazio zadovoljnstvo zbog razgovora sa guvernerom Stiklendom i pozvao ga da poseti Beograd i ohrabri poslovnu zajednicu Ohaja da sarađuje sa Srbijom.

Stiklend je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je razgovarao sa predsednikom Srbije i naglasio da je impresioniran snagom i opredeljenošću kojom vodi državu.

Liderstvo predsednika Tadića mene kao, guvernera Ohaja, ohrabruje da ćemo raditi sa Srbijom i njenim narodom u sportu, obrazovanju i povećanju investicija, rekao je Stiklend.

Postoji ogroman potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Ohaja, kako bi ona bila korisnija za obe strane, zaključio je guverner Ohaja.

"Srbija će nastaviti da vodi politiku mira, sporazumevanja i integracija u Evropsku uniju, ali neće odustati od legitimnih i nacionalnih interesa odbrane suvereniteta, teritorijalnog integriteta i identiteta", poručio je u Klivlendu predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je, na prijemu za predstavnike srpske dijaspore, kojem su prisustvovali senator Džordž Voinović i komandant Nacionalne garde Ohaja Gregori Vajt, naglasio da Srbija neće voditi politiku koja će ljude izlagati rizicima.

Predsednik Tadić je istakao da će Srbija voditi politiku koja na racionalan i dostojanstven način brani nacionalne i državne interese, vodi računa o građanima i identitetu.

"Uvek govorim da hoćemo da Srbije bude članica EU, ali sa našim identitetom i kulturom. Svi oni koji misle da takav politički cilj sa sobom nosi gubitak identiteta trebalo bi da znaju da Srbija nikada neće odustati od politike odbrane vlastitog identiteta", rekao je Tadić.

Tadić je zamolio dijasporu u Ohaju da tu poruku prenese svim Srbima koji žive u SAD i naglasio da ne vidi "alternativu takvoj politici".

Odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Predsednik je ponovio da Srbija nikada neće odustati od odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i da nikada neće dovoditi u pitanje živote ljudi.

"Mi vodimo miroljubivu politiku i branimo Kosovo diplomatskim i političkim sredstvima", poručio je Tadić naglasivši da Srbija želi da vodi miroljubivu da stvori najbolje moguće odnose sa susedima u regionu.

"Srbija je danas demokratska država koja želi da postane članica EU", rekao je Tadić.

Posle izazova i problema tokom devedesetih, kako je napomenuo Tadić, Srbija je stvorila novu politiku u veoma teškim okolnostima sa kojima se suočavala.

Tadić je podsetio da je Srbija proteklih godina ostvarila i značajan ekonomski uspeh, iako se sada suočava sa posledicama globalne ekonomske krize.

"Danas imamo značajne investore koji dolaze iz SAD. To je nešto što veoma cenim", istakao je Tadić i izrazio očekivanje da će američke kompanije nastaviti da ulažu u Srbiju.

Direktne američke investicije za stabilno društvo

"Nadam se da će oni nastaviti da ulažu u Srbiju. Bez direktnih investicija iz SAD, ne možemo izgraditi stabilno društvo i zbog toga računamo na investitore iz SAD", rekao je Tadić izrazivši uverenje da će da Srbija biti čvrst partner SAD u budućnosti.

"Mi moramo rešiti neke probleme, ali sam uveren da ćemo na kraju biti dobri saveznici", istakao je Tadić.

Tadić je podsetio da značajna srpska dijaspora živi u američkoj državi Ohajo i izrazio zadovoljstvo što je sa njima imao priliku da razgovara u Klivlendu.

"Hvala što ste sa nama, što podržavate Srbiju i očekujem da ćete posetiti svoju zemlju. Srbija je vaša zemlja", istakao je Tadić.

Tadić je zahvalio i senatoru Voinoviću, koji je prethodnih godina bio veoma značajna ličnost za Srbiju u SAD i podržavao je na svim poljima.

"Veoma sam zadovoljan što smo se ponovo sreli. On je uvek dostupan za nas, srpsku vladu i predsednika i računamo na njega i dalje u godinama koje dolaze", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je zahvalio i generalu Vajtu naglasivši da srpska vojska ima odličnu saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja.

"Uveren sam da ćemo nastaviti saradnju koja je veoma značajna za odbrambeni sistem Srbije", zaključio je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić do 26. septembra boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde predvodi državnu delegaciju na 64. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Predsednik Tadić će u sredu, 23. septembra prisustvovati prijemu koji priređuje američki predsednik Barak Obama.

Tadić će u petak, 25. septembra, u 21 čas po srednjoevropskom vremenu, govoriti na Generalnoj skupštini UN u okviru koje će imati i niz susreta sa stranim zvaničnicima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Tadić u SAD

Izvor: RTV Pink, 20.Sep.2009, 18:55

. . . Predsednik Srbije Boris Tadić otputovao je danas u Sjedinjene Američke Države, gde će do 26. septembra predvoditi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nastavak na RTV Pink...

„Okršaj“ sa Prištinom

Izvor: Kurir, 21.Sep.2009

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić otputovao je juče u Sjedinjene Američke Države, gde će do 26. septembra predvoditi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN. Kako je najavila pres služba predsednika Republike, Tadić će 23. septembra prisustvovati prijemu koji će u Njujorku...

Nastavak na Kurir...

Tadić u SAD

Izvor: EMportal, 21.Sep.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovaraće danas u Klivlendu s predstavnicima srpskik iseljenika u SAD, Nacionalne garde Ohaja, senatorom Džordžom Vojnovićem i guvernerom države Ohajo Tedom Striklendom.

Nastavak na EMportal...

Predsednik Tadić u poseti državi Ohajo u SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009

KLIVLEND - Srbija će nastaviti da vodi politiku mira, sporazumevanja i integracija u Evropsku uniju (EU), ali neće odustati od legitimnih i nacionalnih interesa odbrane suvereniteta, teritorijalnog integritreta i identiteta, poručio je u Klivlendu predsednik Srbije Boris Tadić...Tadić je, na prijemu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadiću Klivlendu: Integracija i odbrana identiteta

Izvor: Blic, 21.Sep.2009

Srbija će nastaviti da vodi politiku mira, sporazumevanja i integracija u Evropsku uniju (EU), ali neće odustati od legitimnih i nacionalnih interesa odbrane suvereniteta, teritorijalnog integritreta i identiteta, poručio je u Klivlendu predsednik Srbije Boris Tadić.....Tadić je, na prijemu za predstavnike...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.