Tadić priznao Kosovo?!

Izvor: BKTV News, 08.Jul.2012, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić priznao Kosovo?!

Prisustvom na Kroacija samitu u Dubrovniku i rukovanjem sa Hašijem Tačijem, Boris Tadić, dojučerašnji predsednik Srbije,  analitičarima u nas i u svetu rešio je najveću enigmu u  pregovorima Beograda i Prištine. Slučajno ili uz „pritisak“ ovim gestom je Tadić digao zastor sa značenja reči „ Srbija mora da shvati realnost“! A te reči nije izgovorio bilo ko, već Gordon, pomoćnik američke državne sekretarke, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koji bi već danas  trebalo da bude u Beogradu.
Gordon je novu vlast Srbije stavio na veliko iskušenje. Ukoliko Tadić i njegovi pregovarači to nisu i overili potpisima, već samo usmeno primili k znanju, onda postoji šansa da Kosovo i nije „definitivno nezavisno“. Ali, Gordon je bio krajnje decidiran kada tvrdi da niko ne traži od Srbije da formalno prizna nezavisnost Kosova, ali da Srbija mora da shvati realnost da je Kosovo nezavisna, samostalna i u sadašnjim granicama nova država na Balkanu?!
Naša je šansa  samo  u Ujedinjenim nacijama i činjenici da neki sa pravom veta u Savetu bezbednosti ostanu principijelni. Ali, Kinu i Rusiju smo već jednom izigrali. Malte ne u danu kada se glasalo  o rezoluciji kojom smo tražili zaštitu našin nacionalnih interesa, tekst je promenjen i priklonili smo se onima koji su „priznali nezavisnost Kosova“ a ne većini, koja to nije uradila. Neki cinici kažu da je to „cena predsedavanja Generalnoj skupštini“, uprkos činjenici da su „veliki sa Zapada glasali“ protiv Jeremića, ali se to u politici često upravo tako i radi.
Ostaje, dakle, da se nagadja zašto je Tadić morao da da legitimite rečima Gordona  baš sada. Teško je verovati da je to samo potez očajnika, koji veruje da uz pomoć Amerikanaca može da se izbori makar za „veliku koaliciju“. U politici nikada ne bi trebalo isključiti „prisilu“ velikih. Oni uvek imaju neki „tajni adut“ u rukavu. Ali, i to se odnosi samo na Tadića i Demokratsku stranku. Ako je njihov lider to morao da učini i da se pojavi u Duborovniku kako bi dao podržao Gordona, onda je to problem i celog DS. Onda su oni izneverili svoje birače.
Bilo bi pogrešno na bilo koji način u to mešati Srpsku naprednu stranku i Tomislava Nikolića. On je i pre i posle predsedničkih izbora uvek ponavljao da nikada neće priznati „realnost nezavisnog i samostalnog Kosova“!
Hoće li dubrovački Tadićev izlet najzad otkrio šta je još  sve Srbija direktno ili indirektno proznala kada je reč o nezavisnom Kosovu, pod vlašću koja je izgubila poslednje izbore, ostaje da vidimo. Nema slučajnosti u činjenici da se o Kosovu uvek izbegavala istinska i otvorena skupštinska debata.
Uzalud je hvatati se za slamku da  Tadić više nije šef države Srbije. Zar se u svetu mnogi ne pozivaju na odluke ili obećanja još Kenedija, da ne spominjemo Buša i Klintona, jer predsednik je predsenik, zar ne ?! Inače, uvek ostaje ono drugo pitanje -  otkud onda da Tadić dobije poziv za takav skup i da li je on predstavljao samo samoga sebe, ili samo svoju stranku?
Zvanično objašnjenje predsednika Hratske je da je Tadić pozvan kao lider velike stranke iz Srbije. Prevedeno na običan jezik, to znači da je Demokratska stranka, šaljući tamo svog lidera, ignorisala sopstveni stav. Jer, ona je bila ključni igrač u dosadašnjoj vladi. I u utvrdjivanju stava da se odbija prisustvo bilo kog zvaničnika Srbije čak i kada nema table sa onom „famoznom fusnotom“!
Uostalom,  članovi „tehničke vlade“ i njen premijer, ne poriču da i dalje stoje iza stava da se ne prisustvuje bilo čemu na kome se Kosovo tretira kao „nezavisna država“.
Mirko Stamenković
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.