Tabaković: Od MMF aranžman iz predostrožnosti

Izvor: Blic, 05.Maj.2014, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Od MMF aranžman iz predostrožnosti

Srbija će od Međunarodnog monetarnog fonda povući aranžman iz predostrožnosti, najavila je danas Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije.

Obraćajući se polaznicima Škole nacionalne odbrane na Vojnoj akademiji u Beogradu, gde je održala predavanje na temu "Uticaj međunarodnih finansijskih institucija na monetarnu politiku Republike Srbije", Tabaković je istakla da Srbija ima devizne rezerve veće od 10 milijardi evra, a da je za razliku od ranije, kad je veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << udeo činio novac poslovnih banaka njihova struktura sada mnogo povoljnija.

- I inflaciona očekivanja su sada mnogo niža što je uspeh. Nekada su bila preko 13 odsto, a sada su se svela na nivo od četiri odsto i blizu su cilja od četiri plus minus jedan i po odsto - ukazala je guverner Narodne banke Srbije.

Kako je naglasila, u slučaju da ne bude obziljne suše i geopolitičkih krupnih pomeranja, inflacija će biti kako je i projektovana za ovu godinu - četiri plus minus jedan i po odsto.

U pripremi su i izmene određenih zakona kao što su Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, o osiguranju, kao i Narodnoj banci Srbije.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, trebalo bi da omogući izmene koje se odnose na kurs koji se primenjuje prilikom odobravanja i otplate kredita, da on bude isti, dok će se izmenama zakona o NBS povećati nadležnost centralne banke kod rešavanja pitanja problematičnih banaka.

Odgovarajući na pitanje jednog od polaznika kada će kamatne stope i naknade biti niže, guverner je rekla da u tržišnoj privredi NBS nema prava da ograničava visinu naknada.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tabaković: Sa MMF-om aranžman iz predostrožnosti

Izvor: Politika, 05.Maj.2014

BEOGRAD – Devizne rezerve Srbije su na adekvatno visokom nivou i nećemo težiti sklapanju aranžmana koji bi podrazumevao zaduživanje, već aranžmanu iz predostrožnosti, rekla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković...„To podrazumeva da nam ne trebaju finansijska sredstva, već...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.