TREBALO DA ČUVA SFRJ: Tuđmana postavili DB i KOS!

Izvor: Kurir, 18.Okt.2013, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TREBALO DA ČUVA SFRJ: Tuđmana postavili DB i KOS!

Za prvog predsednika HDZ nije 1989. izabran bivši komunista i disident Marko Veselica, nego bivši komunista i formalni disident Franjo Tuđman

ZAGREB - Franjo Tuđman se zaverom Udbe svojevremeno popeo na tron Hrvatske demokratske zajednice, na mesto dr. Marka Veselice. O konkretnim detaljima kako je UDBA postavila Tuđmana na vlast piše Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma.

Kako bi KOS JNA mogao da ostvari svoje interese (eventualno očuvanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Jugoslavije, i prekomponovanje unutrašnjih granica SFRJ), za prvog predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nije 1989. izabran bivši komunista i disident Marko Veselica, nego bivši komunista i formalni disident Franjo Tuđman, za što se pobrinuo šef hrvatske UDBE Josip Manolić. Novinar Josip Šentija, prvi direktor Hrvatske izveštajne novinske agencije i savetnik Franje Tuđmana, posvedočio je u svojim memoarima, objavljenim u knjizi „Ako Hrvatske bude", da je Franjo Tuđman prevarom došao na čelo Hrvatske demokratske zajednice.

Prvi predsednik HDZ trebao je 1989. godine da bude izabran na skupštini Hrvatske demokratske zajednice u hotelu "Panorama" na Trgu sportova, blizu gradske sportske dvorane, u Zagrebu. Tuđmanovi saradnici, koji su bili bliski s tajnom službom, izdejstvovali su od tadašnjeg republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove Socijalisticke Republike Hrvatske zabranu održavanja skupštine Hrvatske demokratske zajednice.

Pod lažnim izgovorom da se HDZ nalazi pod represijom komunističkog režima, krug oko Tuđmana održao je 17. juna 1989. u prostorijama lokalnog fudbalskog kluba "NK Borac" na Staglišcu/Jarunu u Zagrebu tajnu skupštinu Hrvatske demokratske zajednice na koju nisu bile pozvane sve one osobe koje su trebale da učestvuju na predviđenoj skupštini Hrvatske demokratske zajednice u hotelu „Panorama". Među osobama koje su trebale da učestvuju na osnivačkoj skupštini bili su neki Tuđmanovi protivkandidati za predsednika HDZ, među njima harizmatični i dugogodišnji politički zatvorenik dr. Marko Veselica.

Mali i konspirativni krug oko Tuđmana izabrao je, na tajnoj sednici, za prvog predsednika Hrvatske demokratske zajednice Franju Tuđmana koji je na taj nedemokratski način izabran za predsednika jedne političke stranke, kao što je posle vladao nedemokratski kao predsednik Republike Hrvatske. U noći s 1. na 2. marta 2008. je nekadašnji bliski saradnik Franje Tuđmana iz Manolićeva kruga, Slavko Degoricija, gostujući u televizijskoj emisiji „Noćna mora" posvedočio pred urednikom i voditeljem emisije, Željkom Malnarom, o načinu (metodi) dolaska Franje Tuđmana na tron Hrvatske demokratske zajednice.

Degoricija je izjavio kako je postojala procena Tuđmanovih suradnika o tome da bi na javnoj skupštini Hrvatske demokratske zajednice za njenog prvoga predsednika mogao od strane delegata Hrvatske demokratske zajednice biti izabran harizmatični dr. Marko Veselica. Zbog toga je Josip Manolić sa svojim jakim vezama u tajnoj službi isposlovao u tadašnjem Sekretarijatu unutrašnjih poslova Socijalističke Republike Hrvatske, u Zagrebu, zabranu održavanja izborne skupštine Hrvatske demokratske zajednice u hotelu „Panorama" u Zagrebu. U hrvatskoj javnosti je ispalo kao da su zločesti komunisti zabranili pokušaj ustroja jedne nekomunističke stranke, alternative Savezu komunista Hrvatske, a u stvarnosti je to bio unapred isplanirani udbaški trik zavaravanja javnosti.

Tako je Franjo Tuđman urotom došao na čelo Hrvatske demokratske zajednice i svojevrsnim automatizmom i na čelo Socijalističke Republike Hrvatske, s obzirom na to da je nakon 45 godina komunizma bilo jasno da će na prvim višestranačkim izborima pobediti ona politička stranka koja će hrvatskoj javnosti biti predstavljena kao antikomunistička "hrvatska rodoljubna opcija", a to je u percepciji javnosti i većine biračkoga tela bila Hrvatska demokratska zajednica, ta po svemu, a na osnovi istorijskih činjenica, sudeći urotnička (zaverenička) organizacija koju su vodili partizanski prvoborci.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.