Svetski dan borbe protiv hipertenzije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2011, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan borbe protiv hipertenzije

BEOGRAD -

Svetski dan borbe protiv hipertenzije, obeležava se danas širom sveta, a ovogodišnja tema je "Kolika je vrednost vašeg pritiska", kako bi se skrenula pažnja građanima da se redovnim merenjem može postaviti pravovremena dijagnoza i odrediti terapija.

Načelnik Centra za hipertenziju Kliničkog centra Srbije dr Vesna Stojanov kazala je Tanjugu da će taj datum i ove godine biti obeležen merenjem krvnog pritiska u domovima zdravlja u većini beogradskih opština.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema njenim rečima, u Domu zdravlja Savski venac biće planirana je i edukacija lekara čiji je cilj davanje saveta građanima da je prevencija neophodna.

Ona je kazala da su poslednja ispitivanja zdravlja stanovništva 2006. godine pokazala da 46,8 odsto građana pati od povišenog krvnog pritiska, a sve veći problem s tim imaju i mladi.

Dr Stojanov je istakla da sve veći broj mladih, odnosno radno sposobno stanovništvo ima visoke vrednosti krvnog pritiska i da veliki udeo u tome ima svakodnevni stres. Visokim krvnim pritiskom smatraju vrednosti od 140 sa 90 i preko toga.

"Visok pritisak najčešće ide sa godinama, ali kod mlađih ljudi koji imaju taj problem bolest se najčešće ne dijagnostikuje pravovremeno jer se oni uglavnom za pomoć lekaru javljaju tek kada dođe do šloga ili infarkta", kazala je sagovornica Tanjuga.

Prema njenim rečima, veliki uticaj na ranu pojavu hipertenzije ima nezdrav način ishrane jer mladi sve više konzumiraju brzu hranu i različite grickalice koje su veoma slane.

Takođe, nedostatak rekreacije i fizičke aktivnosti, gojaznost i sedenteran način života mogu u mnogome doprineti pojavi te bolesti.

Stručnjaci upozoravaju da visok krvni pritisak može biti izazivač mnogih bolesti i da je veoma važno obratiti pažnju na prevenciju budući da Srbija "zauzima" visoko mesto u svetu po učestalosti oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Ako se hipertenzija uoči i leči na vreme postoji mogućnost da se spreči i obolevanje od drugih bolesti srca, savetuju stručnjaci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.