Svečano obeležen Dan kinoteke

Izvor: Blic, 06.Jun.2012, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano obeležen Dan kinoteke

Dan Jugoslovenske kinoteke - 6. jun svečano je obeležen danas u novoj zgradi u Uzun Mirkovoj ulici, uz uručenje nagrada i prikazivanje vrednih starih filmova iz bogatog fonda te institucije kulture.

Priznanja Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobili su reditelj Dušan Makavejev i glumac, producent i reditelj Ljubiša Samardžić.

Veteran srpske kinematografije Makavejev, pozdravljen ovacijama, našalio se primajući priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i rekao: "Lepo je što ste se setili nas mladih".

Samardžić je izrazio zadovoljstvo što ova čudesna ustanova čuva sve njegove filmove i najavio da će Muzeju kinoteke jednog dana ostaviti i sve svoje mnogobrojne nagrade.

Ministar kulture Srbije Predrag Marković čestitao je praznik Kinoteke, a njenom direktoru Radoslavu Zelenoviću jubilej - dve decenije na čelu te uspešne ustanove.

- Ponosni smo što Jugoslovenska kinoteka i dalje nosi to ime. To je znak poštovanja prema tom delu prošlosti - rekao je ministar.

Napominjući da instituciju čine ljudi, on je zahvalio svima koji danas rade u Kinoteci, kao i onima van te kuće koji su pomogli da se još pre godinu dana otvori lepa nova zgrada, ali ona, kako je ukazao, zbog birokratije još nije dobila tehničku dozvolu.

Mnogobrojne zvanice iz kulturnog i javnog života imale su priliku i da se podsete istorijata Jugoslovenske kinoteke, osnovane 1949. godine, kao i njenih rezultata u novijem periodu.

Kinoteka čuva filmsko nasleđe 134 nacionalne kinematografije, uspešno se suočava sa novim tehnologijama, ravnopravni je član svetske i evropske federacije filmskih arhiva...

Na svečanosti su dodeljene i Plakete Kinoteke članovima kolektiva Dušici Orlić, Boži Marjanoviću, Biljani Ninić i, posthumno, Miodragu Cakiću.

Za dugogodišnju saradnju Plakete su dobili Ministarstvo spoljnih poslova, filmski arhivi iz Češke i Rusije i druge institucije, kao i više pojedinaca - Gorica Mojović, Miloš Paramentić, reditelji Dejan Karaklajić i Jovan Jovanvić, kompozitor Mića Marković, scenarista Nebojša Pajkić.

Plakete je dobilo i 15 glumaca, među kojima Ljiljana Blagojević, Lazar Ristovski, Mirjana Karanović, Boro Stjepanović, kao i novinari i kritičari Marina Đurašković, Sandra Perović, Nenad Dukić i Nebojša Popović.

U okviru svečanosti predstavljena je publikacija "Zlatni pečat", sa biografijama i fotografijama dosadašnjih dobitnika te nagrade koja se dodeljuje od proslave prvog veka filma 1995. godine.

Predstavljeno je i novo DVD izdanje "Kolekcija Đoke Bogdanovića", sa restaurisanim dokumentarnim filmovima jednog od prvih srpskih producenata, koji je delovao početkom 20. veka, a poznat je i po tome što je otvorio bioskop "Kasina" na Terazijama.

Njemu je posvećena i izložba u Muzeju kinoteke "Srpski filmski producent Djoka Bogdanović", koja će biti otvorena večeras u Muzeju u Kosovskoj, pred početak 14. Festivala nitratnog filma "Z 14".

Dan Kinoteke je datum prve filmske projekcije na Balkanu, koja je održana 6. juna 1896. u Beogradu, u kafani "Zlatan krst" na Terazijama, nepunih šest meseci posle svetske premijere izuma braće Limijer u Parizu, u decembru 1895. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.