Sve više zaraženih hepatitisom

Izvor: RTS, 27.Jul.2011, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više zaraženih hepatitisom

Hepatitisom B i C u Srbiji zaraženo oko 450.000 ljudi. Uoči Svetskog dana borbe protiv te bolesti, lekari i oboleli upozoravaju da je diskriminacija obolelih i dalje veliki problem.

Upalu jetre, hepatitis, i njeno oštećenje izazivaju bakterije, alkohol, različiti toksini i virusi. Postoji nekoliko različitih virusa te bolesti, a najopasniji su B i C, od kojih u Srbiji boluje oko 450.000 ljudi.

Diskriminacija obolelih i dalje je veliki problem. Povodom Svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dana borbe protiv hepatitisa, lekari podsećaju da se hepatitis B i C ne može dobiti rukovanjem sa osobom koja nosi virus, niti ako radite ili se družite sa takvom osobom.

Oba virusa prenose se kontaktom sa zaraženom krvlju, odnosno, ako upotrebljavate korišćene igle i špriceve, imate nezaštićen seksualni odnos, kao i tokom porođaja sa majke na dete.

Jasminka Nikolić iz Udruženja "Hronos" zaražena je virusom hepatitisa C tokom stomatološke intervencije, a otkrila je posle redovne kontrole krvi, koja je pokazala povišene transaminaze.

"Nisam imala snage da kažem koleginicama. Osetila sam da počinjem da se zatvaram u sebe, jer imate informaciju kakav je odnos ljudi prema obolelima, kolika je stigmatizacija i diskriminacija koja je proizvod neznanja i predrasuda koje vladaju", kaže Jasminka.

Posle perioda samoizolacije Jasminka je počela da se druži sa osobama koje imaju isti problem ili su izlečene.

Tako je i nastalo Udruženje, koje pomaže obolelima. Lekari kažu da u lečenju ima napretka, a iz Udruženja "Hronos" poručuju da terapija nije dostupna svima.

"Imamo na raspolaganju moćnu antivirusnu i imunomodulatornu terapiju i na kraju krajeva imamo i vakcinu protiv hepatitisa B, znači nismo bespomoćni", rekao je direktor Infektivne klinike KCS Dragan Delić.

"Kada ne odgovorite na terapije u prvom lečenju ili se javi relaps bolesti u Srbiji se ne može ponovo dobiti terapija", kaže Jasminka Nikolić.

Svaki dvanaesti stanovnik u svetu je nosilac virusa hepatitisa B ili C. Godišnje od posledica te bolesti umre milion i po ljudi. Lekari je zovu i tihi ubica, jer često ne daje nikakve simptome.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.