Sve manje ovaca

Izvor: RTS, 26.Nov.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje ovaca

Selo Sakule najpoznatije je u južnom Banatu po ovčarstvu, međutim poslednjih godina sve je manje ovčara. Da bi ovaj posao bio isplativ kao nekad neophodno je zaustaviti odumiranje tradicionalnog pašnjačkog ovčarstva i obezbedi siguran plasman proizvoda na inostrano tržište.

U Sakulama je ne tako davno bilo oko šest hiljada ovaca, a sad ih je svega hiljadu. Jedan od retkih koji se i dalje uspešno bavi ovčarstvom je Milan Piperski.

Ima stado od 200 ovaca i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 90 jagnjića. Najveći problem njemu, ali i ostalim ovčarima predstavlja manjak kvalitetnih pašnjaka i vrednih čobana. Još uvek može da zaradi zahavljujući dobroj otkupnoj ceni jaganjaca.

"Nemam problema sa prodajom i trenutno je i dobra cena. Jaganjci se plaćaju 350 dinara po kilogramu i oni su nam jedina zarada. O vuni ne vredi ni pričati, jer smo je do skora bacali i ložili, a sad ima nekih kupaca koji nam nude 70 dinara za kilogram, a toliko košta i jedan šišač", žali se Milan Piperski.

Ovčarima je ove godine povećana subvencija za jaganjce za 100 odsto i sad iznosi dve hiljade dinara, ali oni ističu da bi im mnogo više značilo da im država  obezbedi sigurno tržište, jer sami to ne mogu da učine.

Dragan Romić, savetodavac u "Institutu Tamiš" iz Pančeva deli njihovo mišljenje.

"Jedan mali test imali smo u protekla dva meseca. Kad smo čuli samo najavu o mogućnosti plasmana svinjskog mesa jednom nemačkom proizvođaču dobili smo u kratkom vremesnkom intervalu zahteve da učestvujemo u pravljenju četiri projekta za izgradnju novih farmi svinja, a mnogo više njih je zvalo iz čitavog južnog Banata da se informiše da li da pokrenu ovu proizvodnju", kaže Romić.

U poslednje četiri godine ustalio se broj ovaca u Pančevu, Opovu, Kovačici i Alibunaru i trenutno ih ima oko 10.000. Da bi ih bilo više neophodno je zaustaviti odumiranje tradicionalnog pašnjačkog ovčarstva, a da bi se pojavili novi ovčari i da se sačuvalo trenutno stado neophodno je da se obezbedi siguran plasman proizvoda na inostrano tržište, jer bez toga ovaj posao, od kojeg bi moglo lepo da se živi, postaje sve manje isplativ.

rts.pancevo@rts.rs

+381 13 342 555

 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.