Sutra o razrešenju Zorane Marković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2012, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra o razrešenju Zorane Marković

BEOGRAD -

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković sutra treba da se izjasni o navodima iz zaključka Odbora Agencije kojim je pokrenut postupak za njeno razrešenje zbog sumnje da je narušila ugled tog regulatornog tela.

Kako je agenciji Beta rečeno u Odboru, to telo će sutra saslušati izjašnjenje direktorke, a zatim će u narednih nekoliko dana i doneti odluku o tome da li će ona biti razrešena ili ne.

Postupak za razrešenje direktorke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Agencije zbog sumnje da je povredila odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i da je nesavesno obavljala funkciju, Odbor je pokrenuo 16. oktobra, a zaključak o pokretanju postupka za utvrđivanje da li postoje razlozi za razrešenje uručen je Zorani Marković 23. oktobra.

Zorana Marković je nakon toga poručila da neće mirno čekati da je smene i odbacila optužbe da je urušila ugled Agencije na čijem je čelu i nesavesno obavljala svoju funkciju.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije bira se na javnom konkursu koji raspisuje Odbor Agencije, na mandat od pet godina, s tim što jedno lice može da bude birano najviše dva puta.

Za direktora može da bude izabrano lice koje ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, ima završen pravni fakultet i najmanje devet godina radnog iskustva i nije osuđeno za krivično delo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije direktora.

Direktor ne može da bude član političke stranke, odnosno političkog subjekta i podleže istim obavezama i zabranama koje se po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije odnose na funkcionere.

Prema zakonu, direktor Agencije se razrešava ako nesavesno vrši funkciju, ako postane član političke stranke, odnosno političkog subjekta, narušava ugled ili političku nepristrasnost Agencije, ako bude osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim funkcije ili ako se utvrdi da je povredio ovaj zakon.

Odbor je Zoranu Marković izabrao na konkursu 2009. godine, a Agencija je zvanično počela da radi 1. januara 2010. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra o predlogu za razrešenje

Izvor: RTV Pink, 08.Nov.2012

. . . Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković sutra treba da se izjasni o navodima iz zaključka Odbora Agencije kojim je pokrenut postupak za njeno razrešenje zbog sumnje da je narušila narušila ugled tog regularnog tela.

Nastavak na RTV Pink...

Danas o razrešenju Zorane Marković

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Nov.2012, 01:03

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković danas će se s izjasniti o optužbama, odnosno o postupku za njeno razrešenje koje je pokrenuo Odbor ove agencije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.