Sunakov plan prošao parlament: Počeće sa deportacijama

Izvor: B92, 18.Jan.2024, 08:34

Sunakov plan prošao parlament: Počeće sa deportacijama

Vlada britanskog premijera Rišija Sunaka dobila je neophodnu većinu na predlog zakona o Ruandi koji predviđa da se tražioci azila mogu deportavati u Ruandu.

Poslanici su glasali u korist Sunakovog plana - 320 poslanika je bilo za, a 276 je bilo protiv - čime je on, kako navodi Rojters, pobedio neke "protivnike" u svojoj Konzervativnoj stranici.

Nakon ključnog 11-časovnog sastanka više od 45 torijevskih poslanika, koji su bili protiv ovog predloga, zaključili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su da bi glasanje protiv tog zakona zajedno sa laburistima tokom izborne godine moglo da rizikuje kolaps vlade.

Samo 11 pripadnika tvrde struje među konzervativcima, uključujući bivšu ministarku unutrašnjih poslova Suelu Brejverman i Roberta Dženrika, bivšeg ministra za imigraciju, glasalo je protiv zakona.

Britanski Vrhovni sud odlučio je 15. novembra da nije zakonit vladin plan kojim se migranti tražioci azila vraćaju u Ruandu.

Sunak je ranije izjavio da je vladin plan povratka ilegalnih migranata i tražilaca azila u Ruandu "ključan" za rešavanje britanske migrantske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.