Sukob monaha u Gračanici

Izvor: RTS, 14.Feb.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob monaha u Gračanici

Grupa monaha, pristalica episkopa Artemija, na kapiji manastira Gračanice fizički nasrnuli na monahe koji podržavaju odluku Sinoda SPC o razrešenju vladike Artemija i imenovanju vladike Atanasija za administratora eparhije raško-prizrenske, javlja Kim radio.

Posle dolaska vladike Atanasija za administratora Eparhije raško-prizrenske, grupa monaha koja podržava episkopa Artemija pokušala je da uđe u manastir Gračanicu sa namerom da zaštiti razrešenog episkopa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Artemija.

Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, dvadesetak monaha, predvođenih crnorečkim kaluđerima, fizički su nasrnuli na monahe koji podržavaju odluku Sinoda SPC, preneo je Kim radio.

U gužvi koja je nastala došlo je do fizičkog obračuna na glavnoj manastirskoj kapiji. Posle sukoba, grupa se povukla i provalila u manastir na sporedni ulaz.

Kosovska policijska služba nije se mešala u sukob, samo su pokušavali da razdvoje grupe. Nema potvrde iz gračaničke bolnice da li je neko od povređenih zatražio lekarsku pomoć.

Situacija u manastiru Gračanici, posle incidenta, mirna je i uobičajena. 

Episkop Atanasije služio je u Gračanici Svetu arhijerejsku liturgiju, čime je formalno preuzeo novu dužnost.

Atanasije je liturgiju držao povodom praznika Sretenja, pred oko 200 vernika, uz sasluženje episkopa lipljanskog Teodosija, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

"Vladika je objasnio da je na mesto administratora postavljen kako bi se sanirala situacija u eparhiji koju je jedna grupa klirika, na čelu sa Simeonom Vilovskim, ukaljala svojim finansijskim malverzacijama, ali i širenjem nesloge i razdora u eparhiji i van granica eparhije raško-prizrenske", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Sinod SPC bio prinuđen da preduzme hitne mere u cilju zaštite poretka i jedinstva SPC, posebno na prostoru Eparhije raško-prizrenske.

Vladika Atanasije je odlukom vrha SPC postavljen za administratora Eparhije, pošto je sa te dužnosti razrešen vladika Artemije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.