SPC: Vladika Artemije mora da traži saglasnost

Izvor: Blic, 15.Feb.2010, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Vladika Artemije mora da traži saglasnost

Vladika Artemije, koga je Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) privremeno razrešio, nije pod zabranom i može boraviti u eparhiji raško-prizrenskoj, ali uz saglasnost novoimenovanog administratora te eparhije vladike Atanasija, objavljeno je sinoć na sajtu SPC.

Episkop Artemije može boraviti u sedištu ili drugom mestu ili manastiru ove ili druge eparhije SPC, ali uz saglasnost novoimenovanog administratora ili pak nadležnog episkopa odnosno druge eparhije SPC, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se u saopštenju vladike Atanasija koga je Sinod SPC postavio za administratora Raško-prizrenske eparhije. U saopštenju se podseća da je sveti arhijerejski Sinod na sednici razrešio vladiku Artemija upravljanja eparhijom raško-prizrenskom do okončanja pokrenutog kanonskog postupka i postavio vladiku Atanasija za adminstratora te eparhije.

"Oba akta uručena su lično episkopu Artemiju sa izričitom naznakom da stupaju na snagu odmah", navodi se u saopštenju.

Vladika Atanasije je, kako se navodi, u manastir Gračanicu stigao prekjuče u ranim popodnevnim satima gde su ga dočekali svi arhijerejski namesnici, sveštenici, monasi, monahinje i vernici te eparhije kao i vikarni episkom Teodosije. Odluke svetog Sinoda su tom prilikom pročitane svima prisutnima i kako se ističe u saopštenju na njih nije bilo primedbi jer su sveštenstvo i narod odavno očekivali da u eparhiji raško-prizrenskoj konačno bude razrešeno teško stanje. U porti manastira Gračanica juče je došlo do koškanja dve grupe monaha - jedne koja je lojalna episkopu Artemiju, koga je privremeno razrešio Sinod SPC, i druge koja je došla sa vladikom Atanasijem, koga je Sinod postavio za administratora Raško-prizrenske eperhije.

Jedan od saradnika vladike Artemija rekao agenciji Beta da je bilo koškanja dve grupe monaha, ali da većih fizičkih sukoba nije bilo.

Episkop Atanasije osudio incident u Gračanici

Episkop administrator Eparhije raško-prizrenske Atanasije (Jevtić) osudio je jučerašnje nasilno provaljivanje laika i grupe monaha iz manastira Crna Reka u manastir Gracanicu, ocenivši to kao "otvoreni bunt” protiv poretka i ustrojstva Srpske pravoslavne crkve i odluke Svetog arhijerejskog sinoda.

Novonaimenovani episkop administrator Atanasije izražava posbeno žaljenje nad činjenicom da je pokušaju nasilnog upada u manastir Gračanicu prethodilo, a i tokom nemilog dogadjaja pratilo, mnoštvo bestidnih laži i kleveta. Te laži i klevete širene su preko raznih anti-crkvenih internet sajtova i preko telefonskih poruka, čiji su tvorci ista lica koja su organizovala jučerašnji "razbojnički prepad” na manastir u kome se nalazi privremeno sedište Eparhije, izjavio je administrator episkop Atanasije u pisanoj izjavi dostalvjenoj medijima.

"Ne može se graditi kult jedne ličnosti, a istovremeno gaziti autoritet njegove svetosti Patrijarha, Svetog arhijerejskog sinoda I Sabora Srpske pravoslavne crkve”, izjavio je vladika Atanasije I dodao da se ni Kosovo ne može braniti antikosovskom etikom kao što se dobro ne može ostvariti na zao način, jer „dobro činjeno ne na dobar način – nije dobro!"

"Ovakva nečasna kampanja koju sprovode poslušnici Simeona Vilovskog, samo potvrdjuje da u ovoj Eparhiji već godinama postoji duhovno bolesna i kanonski posrnula situacija”, naveo je vladika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.