Sud: Merčep ostaje u pritvoru

Izvor: B92, 19.Apr.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Merčep ostaje u pritvoru

Zagreb -- Ustavni sud Hrvatske odbio je ustavnu tužbu Tomislava Merčepa, ratnog savetnika ministra unutrašnjih poslova optuženog za ratni zločin protiv srpskih civila.

Merčep je tražio da mu se ukine pritvor u kome je već 17 meseci, od hapšenja 10. decembra 2010. godine.

Njegov advokat Marko Ujević tužbu je podneo protiv rešenja Vrhovnog suda, kojim je odbijena žalba na odluku o produženju pritvora.

Tu je odluku, zbog naročito teških okolnosti krivičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dela za koje se Merčep tereti, doneo je zagrebački županijski sud u februaru ove godine, kada je na tom sudu njemu i počelo suđenje.

U ustavnoj tužbi Ujević je naveo da su njegovom klijentu povređena ustavna prava na ličnu slobodu i pretpostavka nedužnosti i da se pritvor pretvorio u kaznu, što je Ustavni sud u jednoj od svojih ranijih odluka ocenio nedopustivim.

Ujević je naveo i da je 60-godišnji Merčep teško bolestan i da je već 17 meseci smešten u neodgovarajućim uslovima u zatvorskoj bolnici koji ne utiču povoljno na njegovo zdravstveno stanje.

Šestoročlano veće Ustavnog suda jednoglasno je zaključio da Merčepova ustavna tužba nije osnovana i da mu nisu prekršena ustavna prava.

Merčep je pre četiri godine pretrpeo moždani udar pa je zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah nakon hapšenja smešten u zatvorsku bolnicu.

Podizanje optužnice u junu prošle godine dočekao je u banji gde se lečio. Pre početka suđenja sprovedeno je veštačenje kojim je utvrđeno da je sposoban za suđenje uz određene mere opreza.

Lekari su predložili da mu se nakon svakih 80 do 90 minuta omogući kratak odmor i da u sudnici sve vreme bude pod kontrolom lekara.

Merčep, koji je po optužnici komandovao jedinicom MUP-a, tereti se da je od 8. oktobra do polovine decembra 1991. naređivao hapšenja 52 i mučenja i ubistva 43 civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja.

Suđenje ratnom savetniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske će biti nastavljeno 24. aprila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud odbio Merčepa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2012

ZAGREB -..Ustavni sud Hrvatske odbio je tužbu Tomislava Merčepa, bivšeg savetnika ministra unutrašnjih poslova, optuženog za ratni zločin protiv civila, kojom je tražio da mu se ukine pritvor u kome se nalazi 17 meseci...U ustavnoj tužbi Merčepov advokat Marko Ujević naveo je da su njegovom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Merčep ostaje u pritvoru

Izvor: RTS, 20.Apr.2012, 09:17

Hrvatski ustavni sud odbio ustavnu tužbu Tomislava Merčepa koji je tražio ukidanje pritvora. Merčep je optužen za ratni zločin protiv srpskih civila 1991. godine...Ratni savetnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep ostaće u pritvoru, pošto je hrvatski Ustavni sud odbio njegovu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.