Strategija za uključivanje Roma u društvo do septembra pred vladom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2021, 14:34

Strategija za uključivanje Roma u društvo do septembra pred vladom

Uključivanje romske zajednice u društvo je strateški, politički, ideološki, vrednosni i evropski cilj Srbije, izjavila je danas ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i najavila da bi do septembra pred vladom trebalo da se nađe Strategija za uključivanje romske zajednice u društvo.

Na sastanku o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja koji je održan u Palati Srbije, kome je prisustvovao i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, Čomić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je istakla da su Romi jednaki u društvu i pred zakonom kao i drugi građani Srbije i da moraju da se osećaju ravnopravno.

Ona je navela da postoje mnoge predrasude u društvu kada je reč o Romima i da ljudi generalno misle da oni zaslužuju probleme u društvu sa kojima se suočavaju.

"Prvi korak u rešavanju tog problema je formiranje radne grupe za izradu strategije, koja će se uskladiti sa evropskim okvirom za uključivanje Roma", rekla je Čomić.

Ona je navela da će predmet planirane Strategije između ostalog biti pitanja koja se tiču zapošljavanja Roma, briga o Romima sa završenim visokim i srednjim obrazovanjem i rad na nehigijenskim naseljima.

"Moramo da imamo zakone i propise, strategije i akcione planove koji nam zabranjuju ponašanje zasnovano na netrpeljivosti i na mržnji", rekla je Čomić.

Predsednik Nacionalnog saveta za nacionalne manjine Srbije, Dalibor Nakić, rekao je da je najveći napredak kada je reč o položaju Roma u društvu napravljen u oblasti obrazovanja, kao i da se nada će stipendiranje romskih učenika biti nastavljeno i ove godine.

"Afirmativni upis teče po planu, prijavljuje se sve veći broj Roma koji želi da upiše neku od visokoškolskih ustanova, tako da je činjenica da obrazovanje Roma ide jednom uzlaznom putanjom", naveo je Nakić.

On se osvrnuo na period pandemije virusa korona i istakao da su uprkos tom periodu problemi Roma nastavili da se rešavaju.

"Pandemija je pokazala pun značaj lokalnih mehanizama za podršku romima na lokalu u vidu koordinatora za romska pitanja, pedagoških asistenata i zdravstvenih medijatorki", naveo je Nakić.

On je dodao da ima velika očekivanja od Strategije kao i da je formirano koordinaciono telo za praćenje njenog sprovođenja.

"Zaista očekujemo da punom parom krenemo sa realizacijom Strategije uz usvajanje svih pratećih akcionih planova", istakao je Nakić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.