Stoltenberg u Beogradu, priseća se detinjstva

Izvor: RTS, 06.Okt.2018, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg u Beogradu, priseća se detinjstva

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je stigao u trodnevnu posetu Srbiji, prvi sastanak je imao na Filološkom fakultetu u Beogradu sa studentima skandinavskih jezika.
Studenti norveškog jezika ne propuštaju priliku za konverzaciju. Naročito kada je tu verovatno najpoznatiji norveški političar. Kada su oni započeli studije 2014. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine, on je došao na čelo NATO-a, a prve korake je napravio baš u Beogradu.

Kaže da je živeo u Beogradu kao dete, a da je njegova mlađa sestra rođena u beogradskoj Traumatološkoj bolnici.
"Sećam se da smo jeli prvi sladoled na Kalemegdanu i živeli u ulici Koste Racina. Sećam se i da smo pevali dečju pesmu: ‘Ringe ringe raja, doš'o čika paja‘", priča Stoltenberg.
Najviše pitanja o događajima iz 1999. godine
Tokom studija fokusirani su na norveški jezik, kulturu i književnost - ali, najviše pitanja za gosta, očekivano, o njegovoj funkciji i događajima iz 1999. godine. Iako ih se većina seća samo iz priče.
Studentkinja Irena Popović navodi da je Stoltenberg insistirao na tome da je NATO jedna defanzivna organizacija, koja postoji ne da bi napadala ili širila moć, već da bi odbranila ili sačuvala neko stanje mira.
Jelena Vojnović kaže da je dobila prilično dobar odgovor. "Da li mi se mišljenje promenilo, to baš ne mogu da kažem, ali je on na simpatičan način to izložio", priča Vojnovićeva.
Jovana Milošević navodi da je dobila malo bliži uvid u NATO i to da Alijansa nije nešto nužno loše. "Međutim, nisam sigurna da mi je previše promenilo perspektivu", kaže Miloševićeva.
Stoltenberg ističe da je svestan da mnogi ljudi u Srbiji i dalje imaju loša sećanja na bombardovanje, ali da je naglasio da su to uradili kako bi zaštitili civile i zaustavili Miloševićev režim.
"Ali, moja najvažnija poruka je da moramo da gledamo u budućnost", rekao je Stoltenberg.
A budućnost je saradnja, u okvirima opredeljenosti Srbije da bude vojno neutralna. Tokom ove posete, u vidu zajedničke civilne vežbe i sastanaka sa najvišim zvaničnicima, gde neće zaobići ni Srbiji najvažniju temu.
"I dalje ćemo biti na KiM da zaštitimo sve zajednice"
Stoltenberg je naglasio važnost dijaloga Beograda i Prištine.
"Dijalog je potreban zbog prevazilaženja razlika i pronalaska političkog rešenja. NATO ga podržava, ne samo politički, već i zato što smo prisutni na Kosovu u vidu Kfora, čiji je zadatak očuvanje sigurnosti. I dalje ćemo biti tu da zaštitimo sve zajednice", rekao je Stoltenberg.
Posle u minut isplanirane posete fakultetu, generalni sekretar NATO-a odstupio je od pravila - i poput većine studenata, posle predavanja, prošetao Studentskim parkom.
Jens Stoltenberg stigao je ranije danas na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla", gde ga je dočekao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stoltenberg: Bombardovanje ’99. da bi se zaustavio Miloševićev režim

Izvor: Danas, 06.Okt.2018

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je stigao u trodnevnu posetu Srbiji, prvi sastanak je imao na Filološkom fakultetu u Beogradu sa studentima skandinavskih jezika. Članak Stoltenberg: Bombardovanje ’99. da bi se zaustavio Miloševićev režim se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.