Stiže razarač: Britanci ulaze u rat?

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 10:16

Stiže razarač: Britanci ulaze u rat?

Velika Britanija šalje jedan od svojih najpoznatijih ratnih brodova HMS Dajmond u Adenski zaliv kako bi sprečila pretnje brodarstvu koje dolaze iz Irana.

Pretnje dolaze i od grupa koje podržavaju Iran u jeku izraelskog rata protiv Hamasa.

Raspoređivanje HMS Dajmond, razarača tipa 45, usledilo je nakon što su pobunjenici Huti u Jemenu oteli teretni brod povezan sa Izraelom u Crvenom moru prošle nedelje, a američka vojska je morala da spasava još jedno plovilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nedelju, izvestio je Skaj njuz.

Grant Šaps, ministar odbrane, rekao je da pojačavaju pomorsku bezbednosnu operaciju Kraljevske mornarice u Zalivu kako bi smanjili rizik da trenutna kriza između Izraela i Hamasa eskalira u regionalni sukob.

"Ovo je odgovor na ono što se dešava u regionu. Ključno je da Velika Britanija ojača svoje prisustvo u regionu, kako bi zaštitila Britaniju i naše interese od sve nestabilnijeg sveta".

Slanje razarača je najveći javno deklarisani vojni potez Britanije od kada je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra izazvao rat.

Međutim, najznačajniji potez došao je iz SAD, koje su poslale dve velike udarne grupe nosača aviona u region i neuobičajeno obeležile prisustvo podmornice. Britanski HMS Diamond pridružiće se dugotrajnoj misiji, nazvanoj Operacija Cipion, koja deluje iz Bahreina i koja radi sa savezničkim mornaricama na pružanju dodatne pomorske sigurnosti komercijalnom brodarstvu u Zalivu i Indijskom okeanu.

Opremljen helikopterom Vildcat, razarač Kraljevske mornarice pridružiće se HMS Lancaster, fregati tipa 23, kao i tri manja minolovca i pomoćnom brodu Kraljevske flote, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zabrinutost oko bezbednosti vitalnih komercijalnih brodskih ruta u regionu povećana je prošle nedelje kada su militanti Huti zaplenili teretni brod Galaki Leader.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VELIKA BRITANIJA ŠALJE NAJSMRTONOSNIJI RATNI BROD U PERSIJSKI ZALIV! Ministar odbrane poručio da je to PORUKA IRANU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2023

Ujedinjeno Kraljevstvo šalje brod velike razorne moći u Persijski zaliv usled narasajućih tenzija na Bliskom Istoku i mogućnosti da se sukob Izraela i Hamasa proširi na ceo region...Ujedinjeno Kraljevstvo šalje jedan od svojih najsmrtonosnijih ratnih brodova u Persijski zaliv kako bi odvratilo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.