Štitna žlezda utiče na rizik od kancera

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štitna žlezda utiče na rizik od kancera

Žene koje pate od smanjene funkcije štitne žlezde izložene su 2,9 puta većem riziku od raka jetre od onih koje ne pate od bolesti te žlezde, pokazuju istraživanja Univerziteta u Teksasu.

Dugotrajno smanjena funkcija tiroidne žlezde kod žena (ali ne i muškarca) povećava rizik od raka jetre, ukazuje američko istraživanje, obavljeno u Centru za rak "M. D. Anderson", pri Univerzitetu Teksasa.

Kada štitna žlezda nije dovoljno aktivna, ne proizvodi dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tiroidnih hormona T3 i T4, koji kontrolišu metabolizam, što može negativno da deluje na sve telesne funkcije, podseća Rojters.

Rizični faktori da se oboli od smanjene funkcije tiroide su: starost iznad 50 godina, izlaganje vrata rentgenskim zracima ili tretmanu zračenjem, ženski pol, gojaznost i hirurški zahvat na tiroidnoj žlezdi.

Za tiroidne hormone se zna da učestvuju u metabolizmu lipida i oksidaciji masnih kiselina.

Ima dokaza da je smanjeni rad tiroidne žlezde u vezi sa nealkoholičarskim steatohepatitisom, odnosno tzv. "masnim" zapaljenjem ćelija jetre.

Do sada, međutim, nije bilo jasno da li manje aktivna tiroidna žlezda povećava i rizik od raka.

Rizik od raka jetre veći 2,9 puta

Da bi to proverio, teksaški tim, predvođen dr Manalom Hasanom, proučio je učestalost i prirodu oboljenja tiroide kod 420 obolelih od hepatocelularnog karcinoma, odnosno najčešće vrste raka jetre i izvršio poređenje sa kontrolnom grupom od 1.104 zdrave osobe kod kojih je tiroidna žlezda normalno funkcionisala.

Pošto su uzeti u obzir i relevantni faktori, poput demografskih, upotrebe alkohola, porodične istorije kancera i slično, ustanovljeno je da su žene koje pate od smanjene funkcije štitne žlezde tokom više od 10 godina izložene 2,9 puta većem riziku od raka jetre od onih koje ne pate od bolesti te žlezde.

Ukoliko pacijentkinje uz to boluju i od dijabetesa ili hroničnog virusnog hepatitisa, rizik oboljevanja od raka jetre povećava se za 9,4 puta, odnosno čak 31,2 puta.

S druge strane, preterano aktivna štitna žlezda ne povećava rizik od raka jetre ni kod muškaraca ni kod žena, naglašavaju teksaški stručnjaci.

Stručnjaci se zalažu za dalja istraživanja koja bi utvrdila biološki mehanizam koji se krije iza povezanosti smanjene funkcije tiroidne žlede sa rakom jetre, kao i eventualne genetske predispozicije da se oboli od hepatocelularnog karcinoma kad postoji poremećaj rada štine žlezde.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.