Stefanović putuje u Prištinu

Izvor: RTS, 04.Maj.2011, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović putuje u Prištinu

U pregovorima Beograda i Prištine ostvaren je određeni pomak, rekao šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović. Uoči narednog kruga dijaloga, Stefanović će posetiti Prištinu.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da će pre narednog kruga dijaloga, koje očekuje sredinom maja u Briselu, posetiti Prištinu, za šta, kako je naveo, ima podršku državnog vrha Srbije.

Na sednici skupštinskog Odbora za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo i Metohiju, Stefanović je na pitanje da li je odlazak u Prištinu njegov lični čin ili stav države, odgovorio da je potpuno jasno da postoji apsolutni stepen jedinstva u državnom vrhu oko svih koraka koje pregovarački tim preduzima.

Cilj posete Prištini, prema rečima Stefanovića, je razgovor sa predstavnicima Srba, i južno i severno od Ibra, ali i s albanskim predstavnicima. Stefanović, takođe, namerava da albanskoj javnosti, preko njihovih medija, objasni stavove Beograda.

"Pokušaćemo da razgovaramo i s albanskim predstavnicima, a to nije ništa problematično. Hoćemo da vidimo stepen demokratičnosti u Prištini i da vidimo kome mi to smetamo u otvorenom i demokratičnom Kosovu", rekao je Stefanović.

U četvrtoj rundi pregovora Beograda i Prištine neće biti otvarane nove teme, već će biti "zaokruženi" razgovori o temama u kojima je došlo da najvećeg približavanja stavova dve strane, a to su matične i katastarske knjige.

Pomak u pregovorima

Stefanović je objasnio da u vezi sa telekomunikacijama i električnom energijom dve strane nisu postigle saglasnost i da su se složile da EU predloži rešenje koje bi ih približilo.

"Rezultati u dosadašnjim pregovorima su mali, a prištinska strana konstantno pokušava da u prvi plan stavi priznanje nezavisnosti", rekao je Stefanović. Međutim, on smatra da je, ipak, došlo do pomaka u pregovorima, a najviše u vezi sa matičnim i katastarskim knjigama.

Borislav Stefanović je ponovio da pregovorački tim Srbije nastupa u skladu sa Ustavom Srbije i skupštinskim rezolucijama i da ni na koji način nije ugrozio suverenitet Srbije.

"Mi smo konstruktivna strana. Držimo se evropskih principa, a istovremeno čuvamo naš suverenitet", rekao je Stefanović i dodao da odbacuje sve insinuacije da srpski pregovarački tim na bilo koji način priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.

On je napomenuo da će u cilju rešavanja konkretnih problema građana na Kosovu i Metohiji razgovarati sa svima, bez obzira na političku pripadnost, kao i da za srpsku stranu neće biti "tabu" tema, jer je dijalog, objasnio je on, jedini put do rešenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.