Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta traži Karla del Ponte

Beograd, Buenos Ajres -- Funkcioner Pakta za stabilnost Goran Svilanović kaže da Karla del Ponte traži podršku.

Svilanović kaže da je izjava glavnog tužioca Haškog tribunala o odlaganju pregovora Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom namenjena zvaničnicima EU, NATO i SAD, s porukom da ne odustanu od zahteva za hapšenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

"Karla del Ponte želi da završi posao i za to traži podršku međunarodne zajednice. Mislim da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vladi Srbije stalo da pregovori sa EU počnu i verujem da će ona nastojati da u Hag izruči optužene za koje međunarodna zajednica veruje da su na teritoriji Srbije", rekao je on za Glas Amerike.

"Milan Lukić ide u Hag"

Argentina će Milana Lukića izručiti Haškom tribunalu, a ne Beogradu, izjavio je jedan argentinski sudski zvaničnik.

Neimenovan zvaničnik je izjavio kako se očekuje da Beograd odustane od zahteva za izručenje Lukića, čime bi bila skraćena procedura njegovog izručenja Tribunalu, pred kojim je optužen za zločine protiv čovečnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini, od 1992. do 1995.

Lukić je 8. avgusta uhapšen u Buenos Ajresu i odmah pristao da bude izručen tom sudu, a ne Beogradu. Vlasti u Beogradu traže Lukićevo izručenje pošto je u odsustvu osuđen na 20 godina zbog ubistva 16 Muslimana 1992.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.