Šta sa ljubimcem ako ste podstanar?

Izvor: B92, 12.Sep.2013, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sa ljubimcem ako ste podstanar?

Vi imate ljubimca i obožavate ga. Od prvog trenutka smatrate ga ravnopravnim članom porodice i ne možete ni da zamislite život bez njega. Međutim, nemate svoj stan, a stanodavci često nisu najveći ljubitelji životinja na svetu. Šta onda? Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da pronađete stan u kojem ćete se baškariti zajedno.

1. ISKRENOST JE UVEK BOLJA

Iako ste svesni da će stanodavac sa kojim ste se sve dogovorili spustiti slušalicu na sam pomen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljubimca, ,,stisnite zube” i izgovorite to. Nikako ne pokušavajte da ,,prošvercujete” mezimca jer držanje životinje u tajnosti može dovesti do ozbiljnih problema kao što je trenutni zahtev za iseljenjem od strane stanodavca. On će pre ili kasnije saznati za tajnog cimera, što može izazvati osećaj nepoverenja. Zbog toga, može vas ,,izbaciti” iz stana iako bi vam dozvolio da uđete sa njim. Stoga, odmah recite da imate ljubimca bilo da je on pas, mačka, papagaj, ribica ili kornjača.

2. NE PANIČITE! IMATE DOVOLJNO VREMENA

Zapravo ovaj savet više se odnosi na to da sebi obezbedite dovoljno vremena za traženje novog stana i stanodavca. Kada okolnosti nisu specifične (zahtev stanodavca za iseljenje ili nešto slično), ne žurite sa davanjem kapare, ali ne ostavljajte to sebi ni za kraj. Možete imati sreće i pronaći stan pri prvom pozivu, ali moramo vas razočarati – takvi srećnici su retki. U našem glavnom gradu, kao i u ostalim gradovima, broj stanova koji su ,,otvoreni” za ljubimce je mali. Selidba je stresna sama po sebi, pa isključite bar nervozu zbog nedovoljno vremena. Razmišljate o selidbi bar dva meseca ranije, počnite da ispitujete tržište nekretnina, kontaktirajte agencije i vlasnike, ispitajte trenutnu situaciju i ne žurite.

3. NE LJUTITE SE NA STANODAVCE KOJI NE ŽELE LJUBIMCE

Odbijanje jer imate još jednog člana porodice, vlasnike ljubimaca može lako da naljuti i uvredi. Ipak, ne srdite se na stanodavce. Pokušajte da ih razumete. Velika je mogućnost da su imali neprijatno iskustvo sa neodgovornim vlasnicima ili da je stan okružen komšijama ,,osetljivog” sluha, koji će praviti problem zbog ljubimca. Ono što vam preostaje kada dobijete odričan odgovor jeste da pitate da li je razlog zabrane kućnih ljubimaca u stanu prethodno loše iskustvo. Ako jeste uverite ga u suprotno. Spomenite da je vaš ljubimac naviknut na život u stanu, a da ste vi odgovorni vlasnik koji higijenu dobro održava.

4. ŠTO VIŠE AGENCIJA, TO VEĆA ŠANSA DA PRONAĐETE ŽELJENI STAN

Prvi savet, kada su agencije za iznajmljivanje stanova u pitanju je – angažujte one koji uslugu naplaćuju po nađenom stanu. U suprotnom vrlo lako možete biti nasamareni. Kao što agentu napomenete koliku kvadraturu i kakav pogled želite, recite i da imate ljubimca. Agent to mora znati. Što više ljudi traži stan za vas, to su veće šanse da se brzo uselite sa osmehom na licu.

5. UČINITE VI PRVI KORAK – OBJAVITE OGLAS MEĐU LJUBITELJIMA ŽIVOTINJA

Očajavanje u paru sa nepreduzimljivošću odličan je recept da završite na ulici sa svojim dragim bićem pod miškom. Morate preuzeti inicijativu i potruditi se da nađete ono što vam treba. Sastavite oglas u kojem će stajati ,,da ste vlasnik divne mace ili psa naviknutog na stan i da tražite novi dom”. Objavite ga ili zalepite na banderu ili autobusku stanicu kraja u koji želite da se preselite. Vrlo je moguće da će se neko javiti. Dok šetaju psa, vlasnici često čitaju reklame i oglase, tako da mogućnost za ovakvo nalaženje stana nije isključena.

6. NE PRIČAJTE, POKAŽITE DA STE ODGOVORNI VLASNIK

Sakupite što više dokumentacije koja svedoči o Vama kao o savesnom vlasniku psa/mačke:

- pismo preporuke od prošlog stanodavca kojim se potvrđuje da ste odgovorni vlasnik koji na adekvatan način vodi brigu o svom četvoronožnom prijatelju i da preporučuju Vas i Vašeg ljubimca kao uzorne i savesne podstanare;

- pismo veterinara koje potvrđuje da je vaš ljubimac imao najbolju moguću medicinsku negu i da niste propustili ni jednu rutinsku kontrolu. Ako su vaši pas/mačka sterilisani, vredi pomenuti da su sterilisane životinje zdravije i mirnije a samim tim manje je verovatno da će bukom remetiti kućni red;

- zdravstvena knjižica vašeg ljubimca koja svedoči o redovnim obaveznim vakcinacijama i čišćenju od parazita.

Foto: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.