Šta piše u programu Kurtijeve vlade o u dijalogu sa Beogradom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 16:00

Šta piše u programu Kurtijeve vlade o u dijalogu sa Beogradom

U programu, koji je vlada Aljbina Kurtija usvojila u petak, a koji između ostalog govori o dijalogu sa Beogradom, po pisanju Kohe, ne navodi se pojam reciprociteta sa Srbijom, koji je, navodi prištinski list, bio ključna reč u programu prve Kurtijeve vlade i tokom izborne kampanje.

Program ne predviđa ni reviziju Briselskih sporazuma, ni usvajanje rezolucije za dijalog u kosovskoj skupštini, što je stajalo u programu prethodne Kurtijeve vlade.

Novina u programu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da je cilj da konačni sporazum, pored uzajamnog priznavanja sa Srbijom, podrazumeva i priznanje pet preostalih zemalja EU i garanciju za članstvo u Ujedinjenim nacijama.

U programu prethodne Kurtijeve vlade stajalo je: "Vlada Republike Kosovo biće posvećena normalizaciji odnosa sa Srbijom kroz dijalog i u duhu principa reciprociteta. Dijalog će se odvijati o pitanjima bilateralnih odnosa i dobrosusedskih odnosa, uključujući pitanje nestalih osoba, ratnu reparaciju, sukcesiju bivše jugoslovenske federacije, u kojoj je Kosovo bilo sastavni element, kao i međusobno priznavanje između države."

U novom dokumentu se navodi, piše Koha, da Vlada ulazi u dijalog sa Srbijom s ciljem dugoročne normalizacije bilateralnih odnosa, a dijalog sa Srbijom odvija se radi "rešavanja međudržavnih pitanja i dobrosusedstva" i fokusira na koristi građana od rezultata političkog dijaloga.

"Konačni ciljani sporazum obuhvatiće sva nerešena pitanja od sukcesije bivše jugoslovenske federacije u kojoj je Kosovo bilo konstitutivni element", piše u programu usvojenom u petak, a koji bi trebalo da se nađe pred kosovskom skupštinom ove sedmice.

Koha skreće pažnju da je u prošlogodišnjem programu stajalo da tema dijaloga između tzv. Kosova i Srbije ne mogu biti pitanja vezana za teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, ali i navodi da je u usvojenom programu isključena mogućnost stvaranja treće administrativne vlasti, za naselja sa odvojenim etničkim stanovništvom, (ZSO).

U novom programu vlade se ne spominju ni obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, kome se Samoopredeljnje protivi, a ključne tačke Kurtijevog neslaganje su sporazum o zajedničkoj podeli jezera Gazivode, nakon što su Amerikanci uradili studiju izvodljivosti, kao i stav o "Mini Šengenu".

Vladin program odobren je u petak, dok je vlada Kurtija izglasana u Skupštini 22. marta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KURTI PROMENIO PRIORITETE U programu njegove vlade više nema reciprociteta, ali ima nešto od čega će Beograd ZABOLETI GLAVA

Izvor: Blic, 10.Maj.2021

U programu, koji je vlada Aljbina Kurtija usvojila u petak, a koji između ostalog govori o dijalogu sa Beogradom, ne navodi se pojam reciprociteta sa Srbijom koji je, kako navodi "Koha", bio ključna reč u programu prve Kurtijeve vlade i tokom izborne kampanje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.