Šta Srbi kupuju preko interneta

Izvor: Blic, 02.Dec.2010, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Srbi kupuju preko interneta

Da li ste ikada kupovali preko interneta? Da li posećujete domaće ili strane internet prodavnice u potrazi za proizvodima sa niskim cenama?

Online šoping je već neko vreme postao uobičajen način kupovine u razvijenim zemljama Evrope i sveta. Iako klasične prodavnice i dalje imaju prednost u odnosu na online šopove, ta razlika se sve više smanjuje i očekivanja su da će u narednih par godina internet kupovina dostići kupovinu u prodavnicama.

Ni Srbija nije pošteđena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << internet šoping groznice. Na domaćem online tržištu već duže vreme postoji nekoliko ozbiljnih internet prodavnica na kojima se može kupiti gotovo sve, od igle do lokomotive, i to po često povoljnijim cenama nego u klasičnim prodavnicama. Sve je očiglednije da su široka ponuda, povoljne cene i udobnost online kupovine navele domaće potrošače da se okrenu ovom načinu kupovine i da ga usvoje kao "normalnu stvar".

Kao i obično, naši potrošači imaju nešto drugačije navike od online potrošača u svetu. Nemci kao i većina evropskih naroda online kupovinu obično obavljaju posle radnog vremena, nakon 17h. Englezi svoj šoping na internetu najradije obavljaju noću i to od 22h do 4h ujutru. Sa druge strane, Italijani to rade u periodu između podneva i kraja radnog vremena. Za razliku od njih, prema podacima interne prodavnice NonStopShop.rs online šoperi u Srbiji kupovinu obavljaju u radno vreme. Najveći udar je u periodu između 9h i 16h. Nakon toga, broj kupovina značajno opada do 22h kada ponovo beleži rast do ponoći.

Kategorije proizvoda koje se u svetu najviše kupuju preko interneta su elektronika, muzička i video izdanja, kancelarijski pribor, odeća i obuća, nameštaj i pokućstvo, igračke, knjige i sportska oprema. Prema rečima Igora Radinovića direktora internet prodavnice NonStopShop.rs situacija na njihovoj internet prodavnici je veoma slična. Potrošači u Srbiji najviše se intersuju za elektroniku: televizore, mobilne telefone, laptop računare i opremu za računare, knjige, sportsku i fitnes opremu, kućne aparate, dečije igračke i hobi alat. Najviše se naručuju proizvodi koji su na akciji zbog sniženih cena ali i neobični proizvodi koji nisu široko rasprostranjeni na tržištu.

Lista najprodavanijih proizvoda se menja u zavisnosti od sezone. Tokom leta su prednjačili nadzemni bazeni i lampe za komarce, sa početkom školske godine primat je preuzela školska oprema i udžbenici, dok se sa pojavom hladnog vremena potrošači najviše odlučuju za grejalice, grejnu ćebad, jonizatore ali i za fitnes opremu i kućne trenažere, kojima žele da održe vitku liniju i tokom hladnih dana - navodi Radinović.

Top 5 najprodavanijih proizvoda u proteklih mesec dana na NonStopShop.rs:

1. Bokal za filtriranje vode Akvafor Ultra

akcijska cena: 950 din

regularna cena: 1.615 din

2. Magnetni bicikl Afar Sport 2540

akcijska cena: 6.900 din

regularna cena: 11.090 din

3. Kućni sef Womax Elektronik EW

cena: 3.390 din

4. Šišač za džempere

cena: 266 din

5. Dual SIM mobilni telefon Anycool D118

cena: 4.490 din

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.