Srbija spremna da hapsi Asanža

Izvor: B92, 01.Dec.2010, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija spremna da hapsi Asanža

Beograd -- Srpska policija uhapsiće osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža ako se pojavi na teritoriji Srbije, kaže Miloš Oparnica, šef beogradske kancelarije Interpola.

"Da, Asanž će biti uhapšen ako bude na našoj teritoriji", naveo je Oparnica za "Blic".

"Pošto nije naš državljanin nema smetnji da bude uhapšen i izručen, ukoliko se skriva tu, sem ukoliko kvalifikacija dela za koje se tereti nije politička, a to nije", kaže Oparnica.

Za Asanžom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je raspisana crvena poternica Interpola, kako bi se omogućilo njegovo hapšenje ukoliko bi se pojavio u nekoj od zemalja članica.

Kako je objavljeno na sajtu ove međunarodne policijske organizacije, kao krivica navedeno je "krivično delo seksualne prirode”, pošto je Asanž u Švedskoj osumnjičen za silovanje, što je optužba koja je prvo odbačena, a potom ponovo aktivirana.

Asanž je optužen za silovanje dve osobe u Švedskoj, jer je obećao da će koristiti kondom, ali to obećanje nije ispunio, što je u toj zemlji strogih zakona dovoljno da posluži kao osnov za podizanje optužnice.

Asanžov sajt "Vikiliks" je u centru pažnje svetske javnosti poslednjih dana zbog objavljivanja poverljivih dokumenata koji su otkrili mnoge neugodne tajne svetske diplomatije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija spremna da hapsi Asanža

Izvor: Blic, 01.Dec.2010

Srpska policija uhapsiće Džulijana Asanža, osnivača vebsajta Vikiliks ukoliko se pojavi na teritoriji Srbije, izjavio je za “Blic” Miloš Oparnica, šef beogradske kancelarije Interpola nakon raspisivanja crvene poternice za kontroverznim novinarom zbog objavljivanja poverljivih dokumenata koji...

Nastavak na Blic...

Asanžu bolje da ne dolazi u Srbiju!

Izvor: Mondo, 02.Dec.2010, 10:17

Šef beogradske kancelarije Interpola Miloš Oparnica izjavio je da će srpska policija uhapsiti osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža ako se pojavi na teritoriji Srbije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.