Srbija i čarobnjaci!

Izvor: BKTV News, 06.Mar.2013, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i čarobnjaci!

Rekonstrukcija Vlade ima smisla ako se to učini uporedo sa smelim, reklo bi se, čarobnjačkim strateškim promenama u orijantaciji na ekonomski, društveni, pravni i pragmatični način dizanja Srbije iz gliba u koji su je gurnuli upravo oni koji sada misle da imaju “spasonosni plan” da zapuše sopstvene “crne rupe”!  Svejedno gde su ti pojedinci, pa čak i stranke – u vlasti ili opoziciji.
Bilo bi suludo pomisliti da je to moguće za sedam meseci. Pa čak, i za ceo mandat Vlade. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Ali, smelo je i opravdano već sada menjati filozofiju oporavka Srbije. Dakle, opredeliti se za tako nešto, a ne za vanredne izbore.
Pre svega, Srbija mora da se oslobodi opsesije da išta u njenom ekonomskom oporavku  zavisi od datuma za pregovore o ulasku u EU. Čak i kada bismo ušli u EU do kraja godine, bili bi smo samo siromašni rodjak kraj trpeze bogatog, sa koje bismo sakapljali mrvice.
Srbija je uvek imala hrabre mislioce. I vodje koji su je vodili neutabanim putevima napred. I danas to se čini u sektoru istrebljenja korupcije i kriminala, u uspostavljanju veza sa proverenim prijateljima i vraćanju poverenja kod onih velikih koji su i inicirali društvene promene u Srbiji. Ali, njihovi “učenici” su se u Srbiji pokazali kao “poslušnici”, a na sposbni partneri, ravnopravni sagovornici,bar kada je reč o odbrani nacionalnih interesa. Još manje  vizijama novih ekonomskih temelja.
Nema potrebe rekonstruisati Vladu samo zbog toga da li su neki ministri “vredni” ili “manje vredni”. Potrebni su smeli kada je reč o strateškim promenama u oblasti iskorišćavanja prirodnih resursa. Smeli menadžer,i umesto stečajnih upravnika. I sa više poverenja prazne hale ili posrnule firme ostavljati lokalnim uprava da ih ozdrave. PKB je pozitivan primer. Oslonimo se već jednom na istinske  finansijske stručnjake a ne one koji su za račun stranih banaka uništili domaće bankarstvo. Ili opustošili nekadašnji “srpski Mančester” u Leskovcu, ali i u mnogim drugim gradovima, poput Pirota ili Vranja. Sada imamo prazne hale umesto evropski snažnu tekstilnu industriju. Korov umesto elektronske industrije u Nišu. Ali, i primer Bora, koji je se digao iz mrtvih uprkos svim ministrima koji su ga gušili. Ali, na čelu je čovek koji je proganjan do zatvora?! Četiri nacionalne banke ni posle decenije niko nije likvidirao do kraja, jer imaju i para i imovinu. Mali biznis, ali i mali poljoprivredni proizvodjači su blizu prosijačkom štapu, upravo zbog onih koji su vodili privredu.
Šta Srbija očekuje od rekonstrukcije Vlade?
Pre svega, da nove kreatore budućnosti potražimo  medju onima koji su su se dokazali na delu, a ne na rečima i maglovitim idejama. Ili na graditeljskim poduhvatima za treći milenijum. Da vratimo one  koje smo prognali  gladju, terorom nesposobnih  ali “stranački podobnih” rukovodilaca ili političkih moćnika. A oni su u belom svetu pokazali svoje kvalitete. Svaka čast graditeljima koridora, oni su u prošlosti učinili mnogo, ali je najvažnije povući se  sa sceni u punoj snazi, a ne kada publika počne da zviždi.
Dovoljan je samo jedna primer: Srbija je prošle godine najviše para ostvarila na svetskoj pijaci izvozom softvera. Dakle – izvozom u  novoj tehnologiji i na temelju savremene pameti, a ne od malina!
Jugoslavija je neposrdno posle Drugog svetskog rata – od 1. marta do 29. novembra, rukama neiskusnih omladinaca, a ne savremenim mašinama, gradila pruge od Brčkog do Banovića ili  od Šamca do Sarajeva. Pruge, koje su bile “brže” od sadašnjih.
Dakle, nada u rekonstrukciji Vlade je usmerena na traganje za ljudima koji bi to mogli bolje da rade od onih koje smo vadili kao “kec iz partijskih rukava”. Djindjić je bio doveo svoj “drim tim” iz sveta, koji su bili toliko “uspešni” da su spavali u “tetkinim prolaznim sobama” ili na pocepanim kaučima! A sada su istinski bogati, ali ovde?!
Zaključak je jednostavan – okrenimo se onom što možemo, pe svega, sami da učinimo, a ne da  robujmo nekim datumima i obećanjima.
Pravu stvar je uradio ministar odbrane, a ne ministar privrede, kada je krenuo da po svetu poptisuje aranžmane sa onima koji su nam od uvek bili naklonjeni. I koji ne samo da nam nude ulaganja, već traže  da i mi ulažemo svoje znanje i dostignuća kod njih. Ili – zajednički razvijamo ono što je u skladu sa savremenim dostignućima.
Dakle, potrebna nam je Vlada čarobnjaka u razmišljanju, idejama i ostvarenjima. I da ne bude zabune: u Evropu da, ali  ne u ritama, bosi i goli!
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.