Srbija energetski neefikasna

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija energetski neefikasna

Srbija na samom dnu evropske lestvice po pitanju energetske efikasnosti sa oko 600.000 energetski neefikasnih kuća. Čuvanjem i uštedom energije, Srbija bi smanjila uvoz energenata i energetsku zavisnost, kaže ministar Oliver Dulić.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Oliver Dulić, saopštio je da je Srbija na samom dnu evropske lestvice kada se radi o energetskoj efikasnosti, s obzirom na to da u njoj postoji oko 600.000 energetski neefikasnih kuća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Mi smo energetski neefikasno društvo, nisu u pitanju samo kuće i drugi stambeni objekti već i javni objekti, bolnice, škole, opštinske zgrade, industrija", rekao je ministar Dulić na Velikom forumu menadžera čija je tema unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji.

Dulić je naglasio da u oblasti obnovljivih izvora energije i povećanju energetske efikasnosti leži ogroman potencijal za privredni razvoj, kao i da bi u toj grani privrede moglo biti otvoreno od 8.000 do 10.000 novih radnih mesta.

Prema Duliću, Srbija je spremna za povećanje energetske efkasnosti i finansiranje tih projekata čijom realizacijom bi mogla da uštedi ogroman novac.

Ministar je napomenuo i da postoji veliki broj izvora za finansiranje energetski efikasnih projekata i da je samo iz Fonda zaštite životne sredine za tu namenu određeno oko 200 miliona dinara.

Dulić je rekao da je planirano osnivanje Fonda za energetsku efikasnost sa budžetom od oko 30 do 50 miliona evra kojim bi bili finansirani projekti energetske efikasnosti. Prema Duliću, značajna sredstva za realizaciju tih projekata, Srbija bi mogla da dobije i iz pretpristupnih fondova EU.

Dulić je istakao da je Ministarstvo životne sredine donelo niz pravilnika za povećanje energetske efikasnosti zgrada, kao i da će država subvencionisati kredite pod veoma povoljnim uslovima kako bi građani mogli da oblože svoje kuće.

Građanima bi uložen novac bio vraćen u veoma kratkom roku iz ušteda koje bi ostvarili zbog smanjenja potrošnje energenata, smatra Dulić.

Dulić je istakao da je posebno važno i da građani razviju svest o značaju energetske efikasnosti i da nauče da se drugačije ponašaju u pogledu štednje i čuvanja energije.

Ministar je zaključio da bi povećanjem energetske efikasnosti, Srbija smanjila uvoz energenata i energetsku zavisnost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.