Srbi da slušaju Srbe

Izvor: Press, 13.Nov.2010, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi da slušaju Srbe

Predstavnici Srba u regionu različito gledaju na izlazak Srba na kosovske izbore, ali kažu da je učešće u političkom životu najbolji način borbe Srbija bi trebalo bolje da iskoristi to što srpske manjinske stranke imaju mogućnost da utiču na politiku država bivše Jugoslavije, smatraju politički predstavnici Srba. Iako stranke koje nose srpski predznak u bivšim Ju-republikama često imaju ulogu tasa na vagi jer odlučuju o formiranju vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ili su najjača opoziciona opcija, to nije sprečilo, na primer, balkanski talas priznanja kosovske nezavisnosti, osim u BiH, gde Srbi imaju pravo veta.Uoči izbora na Kosovu, jedan od glavnih argumenata za učešće Srba jeste mogućnost da se preko njih u prištinskom parlamentu čuje glas Srbije. Predstavnici Srba u bivšim jugoslovenskim republikama imaju različite stavove o izlasku Srba na te izbore, ali na osnovu svojih iskustava ističu da je učešće u političkom životu najbolji način borbe za interese srpskog naroda.
Legitimna politika
Milorad Pupovac, potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj, kaže da bi na Balkanu sve bilo mnogo bolje da je Srbija od početka vodila politiku koju danas sprovodi Boris Tadić prema Srbima u novonastalim državama, odnosno da ne preuzima na sebe ono što bi ti isti Srbi zapravo trebalo da rade. On kaže da će njegova stranka još dugo biti ključni politički faktor u Hrvatskoj i da je to jedan od razloga sve boljih odnosa Srbije i Hrvatske, od čega korist imaju obe države. Pupovac smatra da je, imajući to u vidu, dobro za Srbe na Kosovu da izađu na predstojeće izbore.
- Bolje je da se prema Kosovu razvije politika koju je Tadić razvio prema Srbima u Bosni, Hrvatskoj i Makedoniji. Srbija na taj način otvara evropski legitimnu, a za samu Srbiju korisnu politiku. Ako bi se priča oko Kosova svela samo na dijalog Beograda i Prištine, a sve drugo svelo na čekanje rezultata dijaloga, gubici Srba bili bi mnogo veći. Izbori i priznavanje Kosova ne moraju ići zajedno - kaže Pupovac.
Ivan Stoiljković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i jedini poslanik u makedonskom Sobranju, kaže da Srbija mora da daje čvršću podršku srpskim strankama. On ističe da zbog „poslovičnog nejedinstva Srba" imaju samo jednog poslanika u parlamentu.
- Mi smo najjača srpska stranka, ali neke druge nude bolje uslove za koaliciju velikim partijama, zbog čega i mi moramo da smanjimo zahteve. Mi imamo samo jednog poslanika, a da imamo dva, mogli bismo da utičemo na državnu politiku. Da sam bio u situaciji da srušim makedonsku vladu kada je priznala nezavisnost Kosova, ja bih to učinio bez razmišljanja. Neadekvatan odnos Srbije daje nam prostor da kalkulišemo, jer ne možemo da pravimo neke radikalne poteze, a da ne budemo sigurni da neko stoji iza nas. Srpski političari moraju dobro da razmisle pre nego što donesu odluke, imajući u vidu odnose u državi u kojoj žive. Srbi u Hrvatskoj zato nisu mogli da utiču na priznavanje nezavisnosti Kosova. U Makedoniji je drugačije, jer je više od dve trećine makedonskog naroda bilo protiv priznavanja Kosova - kaže Stoiljković.
Neprihvatljivi izbori
Naš sagovornik ističe da bi učešće Srba na izborima na Kosovu bilo poželjno ako se to ne bi tumačilo kao indirektno priznanje Kosova, ali da je to u ovom trenutku ipak neprihvatljivo.
Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije u Crnoj Gori, kaže da se položaj Srba u toj državi ne može porediti ni sa jednom drugom, a pogotovo kada je u pitanju Kosovo. Mandić smatra da ne treba prihvatiti argument da u kosovskom parlamentu treba čuti glas Srbije.
- Ne može se dati legitimitet lažnoj državi Kosovo da bi se dobili manji benefiti izlaskom na izbore. Srbija pokušava da pronađe puteve kako da zaštiti srpsku zajednicu na Kosovu i da zaštiti svoj teritorijalni integritet pred međunarodnom zajednicom i kako da ne da legitimitet jednostranoj akciji albanskih političara. Treba poslušati šta kažu predstavnici Srba sa Kosova i šta kaže Srbija, i to treba da bude obavezujuće za sve Srbe, kako na Kosovu tako i van njega - kaže Mandić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.