Španija migrantima naseljava napuštene delove svoje teritorije

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 11:06

Španija migrantima naseljava napuštene delove svoje teritorije

Španske opštine i nevladine organizacije odlučile su da podstaknu naseljavanje napuštenih predela zemlje i spasu ih od izumiranja.

Od 2020. godine, projekat udruženja "Gradovi sa budućnošću" smestio je 25 porodica —isključivo strance— u 19 gradova u provincijama Gvadalahara, Kuenka, Madrid i Saragosa, prenosi El Pais.

Huan Goco iz Venecuele se preselio sa svojom partnerkom Marieli Orta i njihovim šestogodišnjim sinom Pjetrom u Siruelos del Pinar, špansko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesto koje ima samo 30 stanovnika.

Goco je advokat, a Orta stomatolog, ali pristali su da otpočnu novi život u Španiji i vode bar u tom malom mestu. "Po našem mišljenju, sve što nam je ponuđeno bilo je mnogo bolje od onoga što smo imali", priznaje Goco.

"Obično mi nalazimo ljudima posao, kuću, platimo troškove za prvi mesec življenja, kao i depozit. Takođe koordiniramo škole za decu i čak smo dali mikrokredite porodicama“, objašnjava Pas Niela, članica organizacije "Gradovi sa budućnošću".

U zamenu za upravljanje barom, koji u najprometnijim danima opslužuje 25 ljudi, opština daje Gocu i Orti kuću na raspolaganje.

"Učinićemo sve što možemo da grad ne umre", obećava predsednik opštine Siruelos Hesus Salgado.

Od 1900. godine, španska populacija, koja sada dostiže 47,6 miliona stanovnika, porasla je 2,5 puta , ali ne ravnomerno u celoj zemlji.

U poslednjoj deceniji, tri od četiri opštine u Španiji su izgubile svoje stanovništvo, navodi se u dokumentu Generalnog sekretarijata za demografski izazov.

Studija "Depopulacija unutrašnje Španije", koju je 2021. pripremio analitički centar Funkas, zaključuje da su najviše pogođeni Kastilja i Leon, Aragon, Kastilja-La Manča, Ekstremadura, La Rioha, unutrašnjost Galicije i istočni deo Andaluzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.