Izvor: RTS, 01.Dec.2022, 16:20

Sova patrola i ovog sovembra prebrojava ptice

Zbog sova Kikinda je jedino mesto na svetu koje ima neobičan rezervat prirode u samom centru grada. Sove ovde dolaze da provedu zimu. Tokom hladnoća ima ih u proseku oko hiljadu.
Kao najveće urbano zimovalište utina na planeti Kikinda je svetska prestonica sova. Tu su decenijama jer se zbog slabe pošumljenosti ptice sve više sa polja sele u urbane delove. Samo tokom jedne zime pojedu 25 miliona glodara što znači da poljoprivrednicima i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svima koji proizvode hranu uštede na desetine miliona evra. Takve i slične zanimljivosti učili su kikindski osnovci na "Sova patroli" i tradicionalnom brojanju sova, jer je ovde već 11 godina novembar preimenovan u "Sovembar",

"Sove su specifične životinje koje mogu da okreću glavu za 360 stepeni. To su neke specijalne", kaže Viktor.
"Ukupno 2009. godine su na jednom drvetu čak bile 174 sove su našli. Izbrojali", dodaje Aleksandra.
"Sova patrola" svake godine okuplja sve više osnovaca i na zanimljivom druženju.
"Kao što vidite tu crtamo malo. Vidite das u svi zainteresovani. I delimo kolačiće, pa onda naravno da su deca zainteresovana", objašnjava Andrea.
Zbog ovih ptica su u Kikindu dolazile televizije iz svih krajeva sveta, BBC je radio dokumenatarac, a Turistička organizacije Srbije kvalifikovala je ove godine "Sovembar" za nagradu "Turistički cvet".
"Manifestacija koja treba u svakom slučaju da opstane u našem gradu, odnosno da čuvamo i pazimo sove da bi smo mogli da uživamo u njihovom prisustvu", naglašava Jasmina Milankov iz Turističke organizacije Kikinde.
U krošnjama drveća ornitolozi su zajedno sa kikindskim đacima sada izbrojali 190 jedinki, što je uprkos toplom vremenu, više nego prošle godine kada je bilo 150 ptica.
"Nema temperature ispod nule. Pogledajte, iza nas je drveće koje je još uvek prepuno lišća, što je vrlo neuobičajeno. Ne bi trebalo da je tako. Dakle, svesni smo klimatskih promena. To utiče naravno na živi svet. Utiče i na brojne druge vrste, ne smo na sove, ali sove se ne okupljaju kao nekada u strašno velikom broju. Ako ova zima bude zahladnela, ako bude bilo više hladnoće i snega verovatno će ih biti više", objašnjava Milan Ružić iz Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Kikinda je zbog sova jedino mesto na svetu koje ima jedinstven rezervat prirode u samom centru grada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.