Snovi Hilandara u Nišu

Izvor: RTS, 02.Okt.2013, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Snovi Hilandara" u Nišu

U Svetosavskom domu u Nišu otvorena je izložba nakita "Snovi Hilandara" umetnika Slavoljuba Đanija Galića. Ovom izložbom, koja će biti otvorena do 8. oktobra, Pravoslavna crkva zvanično je započela nedelju obležavanja jubileja Milanskog edikta.

Postavku "Snovi Hilandara" čine 33 komada nakita, simbolično za 33 godine Isusa Hrista, a nastala je posle boravka umetnika Slavoljuba Galića na Svetoj Gori. On >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za ovu kolekciju kaže da je više od nakita.

"Tu je više duhovnosti nego samog nakita. Poznato vam je da je kolekcija rađena od gvožđa iz manastira Hilandar, od upotrebnih predmeta koji su dosta stari, od dvadesetčetvorokaratnog zlata i dijamanata", kaže autor.

Kolekcija je izrađena uz blagoslov monaštva Svete Gore i upokojenog patrijarha Pavla. Nazivi eksponata jasno govore da je kroz kolekciju protkan kompletan Hilandar i duh pravoslavlja.

"Vidimo koliko je kroz konkretnu simboliku, a u hrišćanstvu je simbolika realna, on to uspeo zaista da približi svakom od nas", kaže protojerej Ivan Cvetković.

Ovom izložbom, koja je autoru donela nagradu Vukove zadužbine, Pravoslavna crkva počela je obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

„Snovi Hilandara“ u Svetosavskom domu

Izvor: NTV.rs, 02.Okt.2013

U Svetosavskom domu otvorena je izložba Slavoljuba Galića Đanija “Snovi Hilandara”.. Ovom izložbom počinje i proslava jubileja 1700 godina Milanskog edikta u organizaciji Srpske pravoslavne crkve. Postavka sadrži 33 komada nakita koji simbolizuju 33 Hristove zemaljske godine.. Slavoljub Galić...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.