Smenjen je. Radio za Rusiju?

Izvor: B92, 18.Okt.2022, 20:05

Smenjen je. Radio za Rusiju?

Berlin -- Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je razrešila predsednika savezne službe za bezbednost IT podataka Arnea Šenboma.

To je saopštio jedan predstavnik ministarstva.

Šenbom je bio na meti kritičkih medijskih izveštaja koji su ga optužili za nedovoljnu distancu prema ruskim obaveštajnim službama.

Odluka Fezerove da Šenboma razreši stupila je na snagu trenutno, rekao je portparol, uz primedbu da je doprinos dalo i izveštavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medija o zamerkama na račun sada već bivšeg šefa službe.

Izveštavanje je "trajno narušilo neophodno poverenje javnosti u neutralno i nepristrasno rukovođenje predsednika najvažnije agencije države za sajberbezbednost," rekao je predstavnik ministarstva.

Pitanje je posebno rizično u kontekstu duboke krize i hibridnog rata koji Rusija vodi. Stoga je nedopustivo da ministarka nema puno poverenje u rukovodioca BSI, dodao je.

Konzervativna opozicija je prethodni pritisak na Šenboma opisala kao "žrtvovanje pešaka," ali iz ministarstva unutrašnjih poslova navode da je odluka i u interesu "osobe u centru rasprave, kao i 1.500 službenika BSI koji sada mogu na posao neopterećeni špekulacijama."

Navodeći svoje izvore, agencija dpa je javila da je Fezerovu razljutilo što je Šenbom nastavio da neguje odnose sa Savetom za sajberbezbednost, koje je upravo on pre 10 godina osnovao i vodio.

Savet je, međutim, u međuvremenu dospeo pod sumnju za kontakte sa ruskim obaveštajnim službama

Nemački mediji su mesecima naširoko obaveštavali o Šenbomovoj vezi sa Savetom, ilustrujući istovremeno kontakte organizacije sa filijalama više ruskih firmi iz domena sajberbezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.