Slovačka pomaže Srbiju na putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2010, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka pomaže Srbiju na putu ka EU

BRATISLAVA -

Slovački predsednik Ivan Gašparovič primio je danas u Bratislavi ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije Vuka Jeremića i pohvalio Srbiju da se dobro priprema za članstvo u Evropskoj uniji.

"Slovačka će i dalje pomagati Srbiji u ambicijama evrointegracije, jer smo uvereni da vam je mesto u Evropskoj uniji. Bezbednost, solidarnost i saradnja sa susedima su garancija da je Srbija dobro pripremljena za buduće članstvo", kazao je Gašparovič >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jeremiću, saopštila je posle susreta predsednička kancelarija.

"Ulazak u EU je naš spoljno-politički prioritet", rekao je Jeremić ali kada je u pitanju NATO srpski ministar je istakao da Srbija želi da ostane neutralna i nema nameru da zatraži članstvo.

Jeremić je izrazio uverenje da neutralnost Srbije neće ugroziti stabilnost zapadnog Balkana, isto kao što neutralnost Švedske ne ugrožava Skandinaviju.

Jeremić je slovačkom predsedniku zahvalio za snažnu podršku zvanične Bratislave u procesu evropske integracije Srbije a takođe i za odlučan slovački stav da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Problemi Kosova trebalo bi da se rešavaju dijalogom, a ne jednostrano", naglasio je Jeremić.

Tokom susreta bilo je reči i o privrednoj saradnji u kojoj ima još mnogo prostora za poboljšanje a i po ranijim ocenama i slovačkih i srpskih zvaničnika ne dostiže intenzitet prijateljskih političkih odnosa.

"Slovačka je zainteresovana za zajednička ulaganja preko kojih bi mogli da sarađujemo intenzivnije", rekao je slovački predsednik.

Jeremić danas boravi u poseti Bratislavi a posle sastanka sa slovačkim predsednikom počeo je glavne razgovore sa svojim slovačkim kolegom, ministrom inostranih poslova Miroslavom Lajčakom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gašparovič: Srbija dobro pripremljena za EU

Izvor: EMportal, 03.Jun.2010

Slovački predsednik Ivan Gašparovič primio danas u Bratislavi ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i pohvalio Srbiju da se dobro priprema za članstvo u Evropskoj uniji.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.