Slijepčević: Prava manjina nisu ugrožena

Izvor: RTS, 24.Jul.2012, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slijepčević: Prava manjina nisu ugrožena

Ukinute odredbe Zakona o Vojvodini, o jeziku i pismu manjina ne umanjuju njihova prava, već se to pitanje vraća lokalnim samoupravama, rekao predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević izjavio je da odluka o neustavnosti odredaba Zakona o nadležnosti Vojvodine o upotrebi jezika i pisma manjina ne umanjuje nivo dostignutih prava, već se pravo uređenja tog pitanja vraća lokalnim samoupravama - onima kojima po >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ustavu i pripada.

U razgovoru sa ambasadorom Mađarske u Beogradu, Oskarom Nikovicem, Slijepčević je naglasio da se Sud nije opredeljivao po pitanju sadržaja prava manjina u Pokrajini, već samo o ustavnim odredbama koje garantuju ostvarivanje tih prava.

Ambasador Nikovic je rekao da ga interesuju posledice koje će odluka Suda imati na prava mađarske manjine u Vojvodini, pre svega u pogledu prava na službenu upotrebu jezika i pisma, naglasivši da internacionalizacija tog pitanja nije poželjna, "jer razume da je to unutrašnja stvar Republike Srbije".

Kada je reč o upotrebi jezika i pisma manjina u Vojvodini, Slijepčević je naglasio da je Ustavni sud te odredbe oglasio neustavnim, zato što pravo određivanja službene upotrebe jezika i pisma pripada lokalnoj samoupravi, a ne Autonomnoj pokrajini ili Republici.

"Opštine i gradovi su ti koji jedini mogu i treba da utvrde koji jezik i koje pismo će biti u službenoj upotrebi na njihovoj teritoriji, uvažavajući potrebe pripadnika manjinskih naroda i već dostigniti nivo u ostvarenju tog prava", naglasio je Slijepčević.

Predsednik Ustavnog suda je dodao da se odlukom Suda ne umanjuje nivo dostignutih prava nacionalnih manjina, već se pravo uređenja tog pitanja vraća onima kojima po Ustavu i pripada, a to su lokalne samouprave.

"Pravo lokalnih samouprava da uređuju službenu upotrebu jezika i pisma konstituisano je i Zakonom o zaštititi prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma", rekao je Slijepčević.

Prema njegovim rečma, dostignuti nivo prava nacionalnih manjina, određen tim zakonima, ne dovodi se u pitanje odlukom Ustavnog suda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.