Slabljenje dinara pritiska cene

Izvor: RTS, 30.Jul.2010, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabljenje dinara "pritiska" cene

Značajnih korekcija cena nije bilo, iako padanje kursa dinara vrši pritisak na cene, rekao je ministar Milosavljević. Ukoliko se nastavi opadanje kursa, tokom jeseni će verovatno "biti pritiska" na cene prehrambenih proizvoda, rekao Milosavljević.

Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je da još nema objektivnih razloga za poskupljenje hleba i da je dobro što još nije bilo značajnijih korekcija cena, iako opadanje kursa dinara na njih vrši pritisak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar je rekao da inflacija za prvih šest meseci iznosi 4,5 odsto i da su cene u junu i julu stabilne, ali da će, ako se nastavi opadanje kursa, verovatno tokom jeseni "biti pritiska", pre svega, na cene poljoprivrednih prehrambenih proizvoda.

Milosavljević je izjavio da još nema objektivnih razloga za rast cene hleba, jer ovogodišnje žito, čija cena iznosi oko 14 dinara za kilogram i koja će "verovatno ići još gore", nije ušlo u mlinove, ni došlo do pekara.

Logično je očekivati da bi, ako cena pšenice nastavi da raste i ukoliko se ne zaustavi opadanje dinara, na jesen pritisak bio značajniji i da bi verovatno bilo korekcija cena, smatra Milosavljević.

Ministar veruje da se to neće dogoditi, jer ima zaliha prošlogodišnje pšenice od nekoliko stotina hiljada tona, a ovogodišnji rod je dovoljan da pokrije domaće potrebe.

Srbija godišnje troši više od 1,6 miliona tona pšenice, ali ima prelaznih zaliha od oko 400.000 tona i čak nešto pretekne i za izvoz, rekao je on i dodao da pritisak dolazi isključivo od rasta vrednosti evra, dok je "drugi deo balansa trenutno niska kupovna moć".

Ni bolje ni gore nego u regionu

Kupovna moć je opala u odnosu na 2008. godinu, kada je prosečna plata bila oko 400 evra, jer je sada oko 320 ili 330 evra, rekao je Milosavljević, ocenjujući da se tokom 2009. godine i 2010. teže živi, mada ne ni gore ni bolje nego u okruženju, jer Srbija ima bolju i stabilniju privrednu situaciju nego Mađarska, Rumunija i Bugarska.

Rezultati ostvareni u prvih šest meseci nagoveštavaju da bi, krajem ove godine i iduće godine, moglo doći do oporavka privrede i nešto boljeg životnog standarda, najavio je ministar.

Milosavljević je podsetio da su problem ljudi bez posla, koji žive na granici egzistencije i ispod nje i da je stopa nezaposlenosti trenutno oko 19 odsto, ističući da će se oporavak i kvalitet rada vlade meriti novim mogućnostima za zapošljavanje.

U novom Zakonu o zaštiti potrošača definisano je šta je to ugroženi potrošač, što je dovoljna osnova da se sačine nove socijalne karte, najavio je Milosavljević.

Ministar je izrazio uverenje da će socijalna politika države od 2011. godine, usvajanjem budžeta za narednu godinu, biti prilagođena novonastalim okolnostima, odnosno potrebi da se najugroženijima, zbog dužine trajanja krize, pomogne da lakše prežive.

Milosavljević je najavio nastavak razgovora sa predstavnicima Advokatske komore i da će rešenje verovatno biti donošenje novog zakona o advokaturi, kako bi se promenio poreski tretman advokatske profesije - da u skladu sa ekonomskom moći i advokati plaćaju porez.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.