Širenje haosa u Libiji preti

Izvor: B92, 24.Jan.2020, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Širenje haosa u Libiji preti"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da "širenje haosa" u Libiji preti da utiče na čitav mediteranski basen.

On je pozvao da se izvrši pritisak na vođu libijskih snaga na istoku da se pridržavaju primirja.

Erdogan je prisustvovao ceremoniji otvaranja novog kampusa tursko-nemackog univerziteta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Uspeh Berlinskog plana za prekid vatre u Libiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zavisi od njegove primene na terenu", rekao je Erdogan, dodajući da je važno vršiti pritisak na generala Halifu Haftara i njegove pristalice na istoku te zemlje.

Očekivalo se da će razgovori izmedu Erdogana i Merkel biti usmereni i na budućnost sporazuma o migracijama izmedu Turske i Evropske unije koji je pomogao smanjenju protoka izbeglica u Evropu, prenosi AP.

Broj migranata koji u Evropu ulaze iz Turske znatno se povećao prošle godine kada su ljudi koji su bežali od sukoba u Siriji stigli u Grčku, što je dovelo do pogoršanja uslova u prenaseljenim kampovima na egejskim ostrvima.

Predvodena Nemačkom, EU je tokom 2016. godine pristala da Turskoj odobri do 6 milijardi evra pomoći sirijskim izbeglicama, ali Erdogan često optužuje EU da nije ispunila svoju stranu dogovora preteći da će "otvoriti kapije" ka Evropi.

Merkelova je stigla u Tursku i u trenutku porasta tenzija zbog pokušaja Turske da buši prirodni gas u vodama Sredozemlja, gde Kipar smatra da ima ekskluzivna ekonomska prava.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erdogan: Haotično okruženje u Libiji pretnja celom mediteranskom basenu

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2020

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu da haotično okruženje u Libiji preti da pogodi ceo mediteranski basen i založio se za međunarodni pritisak na pobunjeničkog komandanta Halifu Haftara kako bi njegove snage poštovale privremeno primirje...Na ceremoniji otvaranja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.