Sindikati u politici

Izvor: RTS, 05.Feb.2012, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati u politici

Pojedini sindikati u Srbiji pred izbore pregovaraju sa političkim strankama i onoj koja obeća bolje radno zakonodavstvo i uslove rada nude podršku članstva. U odnosima između sndikata i stranaka pitanje je da li je to borba za prava radnika ili put sindikalista do poslaničkih fotelja.

Prvi je svoje učešće u političkom životu najavio Samostalni sindikat Srbije. Oni tvrde da njihovi članovi, i ako se dogovore sa nekom od stranaka i uđu u parlament ili opštinsku vlast, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neće biti na plaćenim funkcijama, već će brinuti o interesu zaposlenih.

Potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije Dragan Zarubica kaže da će tako stranke podržati zahteve sindikata.

"Kada ulazimo u pregovore sa bilo kim mi ćemo postaviti deset ključnih zahteva koji su od interesa za naše članove, za zaposlene u Srbiji, a tiču se i radnog zakonodavstva i standarda, boljeg života i većeg rasta zapošljavanja", kaže Zarubica.

Njihove kolege iz sindikata Nezavisnost misle suprotno i zbog toga ne pregovaraju sa strankama.

"Ne možete naterati članove sindikata koji su slobodni građani i mogu da budu pripadnici različitih partija i opredeljenja, da glasaju kako vi hoćerte, jer nemate sigurno nikakav demokratski osnov", kaže predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Uspeh politike i kod nas počinje da se meri kvalitetom života običnih ljudi i zbog toga je logično da se partije okreću sindikatima. Da li će glasati kako im kaže sindikat, zavisi i od snage sindikalnih vođa.

U Nemačkoj, Socijaldemokratsku partiju, koju je osnovao sindikat, nije podržalo članstvo i izgubila je na izborima. Analitičari smatraju da će radnici glasati kao na zapadu, na osnovu rezultata stranaka.

Analitičar Darko Martinović kaže da sindikalci gledaju šta je vlast uradila za njihovu porodicu i prema tome da li su u plusu ili u minusu odlučuju da li će ponovo svoj glas dati strankama koje su na vlasti ili će glasati za druge stranke.

Potrebno je da stranke naprave programsku, a ne predizbornu saradnju sa sindikatima jer najčešće rezultati, a ne formalno ideološko opredeljenje, opredeljuju glasače, posebno u uslovima ekonomske krize, smatraju analitičari.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.