Shell odustao od istraživanja nafte na Arktiku

Izvor: Radio 021, 28.Sep.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Shell" odustao od istraživanja nafte na Arktiku

Kompanija "Shell" odlučila je da odustane od istraživanja nafte i gasa na Arktiku nakon "razočaravajućih" rezultata istraživanja.

Iz kompanije navode da nisu našli dovoljno nafte da bi opravdali istraživanja, ali poručuju da od ovog područja neće odustati, te da će se vratiti u budućnosti. "Shell će i dalje pratiti to područje koje je od velikog strateškog značaja za SAD i Aljasku, ali ovo su za nas razočaravajuće vesti", poručio je predsednik "Shell-a" za SAD, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Marvin Odum.

"Shell" je do sada na istraživanja nafte i gasa na Arktiku potrošio skoro sedam milijardi dolara.

Grupe za zaštitu životne sredine tvrde da će nastavak istraživanja nafte na Arktiku naškoditi, pre svega, životinjskom svetu na tom području.

Američki Geološki Institut procenje da na Arktiku ima oko 30 odsto zaliha prirodnog gasa i oko 13 odsto zaliha nafte. Prema procenama "Shell-a" to je oko 400 milijardi barela nafte, što je 10 puta više od dosadašnje ukupne proizvodnje nafte i gasa u Severnom moru do danas.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.