Senat ukida neke mere prisluškivanja

Izvor: B92, 02.Jun.2015, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senat ukida neke mere prisluškivanja

Nacrt zakona kojim bi američke špijunske agencije prestale da prisluškuju telefonske razgovore Amerikanca dobio je proceduralno odobrenje u Senatu.

Tim zakonom prisluškivanje telefonskih razgovora biće zamenjeno "ciljanim" sistemom prikupljanja podataka.

Kako navodi Rojters, očekuje se da će danas u toku dana glasati o amandmanima.

Predstavnički dom je usvojio nacrt zakona 13. maja. Koji god amandman da Senat danas usvoji, on treba da se vrati Predstavničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domu na odobrenje, da bi tek nakon toga bio poslat na potpisivanje američkom predsedniku Baraku Obami.

Program pretraživanja i evidencije telefonskih podataka prestao je 1. juna, kada je isteklo važenje klučnih odredbi zakona poznatog kao Patriotski akt, koji je donet posle 11. septembra 2001. godine.

Ipak izgleda da će program biti nastavljen u drugom obliku, sa drugim vladinim instutucijama, pošto je Senat ranije izglasao sa 77 prema 17 glasova, reformu zakona, pozivajući se na Zakon o slobodi, prenosi Rojters.

Vladi će biti dozvoljeno da nastavi prikupljanje informacija koje se odnose na sve strane obaveštajne istrage koje su počete pre isteka roka.

Američki Zakon o slobodu onemogućiće Nacionalnu agenciju za bezbednost (NSA) da prikuplja podatke telefonskim praćenjem miliona Amerikanaca koji nemaju veze sa terorizmom.

Reformisanim zakonom, prikupljene podatke više ne bi čuvala NSA već telefonske kompanije, a vlasti bi mogle da im pristupe uz odobrenje tajnog suda za borbu protiv terorizma, uz precizno navođenje imena osoba ili grupe ljudi koja se sumnjiči za veze sa terorizmom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Senat ukida neke mere prisluškivanja građana

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jun.2015

Nacrt zakona kojim bi američke špijunske agencije prestale da prisluškuju telefonske razgovore Amerikanca i zamene ga "ciljanim" sistemom prikupljanja podataka, danas je dobio proceduralno odobrenje u Senatu a očekuje se da će se danas popodne glasati o amandmanima, javio je Rojters...Predstavnički...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.