Seme kukuruza zdravo

Izvor: RTS, 09.Mar.2013, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seme kukuruza zdravo

Uoči setve kukuruza, stručnjaci tvrde da nema opasnosti da seme bude zaraženo gljivicom koja luči aflatoksin. Semena ima dovoljno, a proizvođači tvrde da je standardnog kvaliteta i da je neznatno skuplje od prošlogodišnjeg.

Zemljoradnici očekuju da za manje od mesec dana počne setva kukuruza. Semena ima dovoljno, a proizvođači tvrde da je standardnog kvaliteta i da je neznatno skuplje od prošlogodišnjeg.

Stručnjaci ističu da je seme hibrida zdravo, da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije moguće prisustvo gljivice koja luči opasan aflatoksin, jer se u doradi seme hemijski zaštiti od napada parazita.

Trgovci nude seme desetak domaćih i inostranih proizvođača.

"Kao i svi ostali proizvođači koji plasiraju seme u Srbiji i mi tretiramo seme fingicidom što semenu omogućava da stekne rezistentnost i da bude otporno na sve parazite koji se prenose putem semena", navodi Goran Saratlić iz "Agrimaksa".

Za setvu je potrebno oko 15.000 tona semena hibridnog kukuruza. Stručnjaci ističu da je nemoguća zaraza posejanog kukuruza opasnom gljivom.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Mirko Ivanović kaže da asperfilus kao slab parazit ne može da ostvari infekciju mladih živih biljaka.

"On samo napada oštećena zrna kukuruza. Da ponovim, ne postoji mogućnost da se to prenese na usev sledeće godine", rekao je Ivanović.

Najveći proizvođači semenskog kukuruza, poput Instituta u Zemun Polju i Institutu za ratarstvo u Novom Sadu, tvrde da je seme pripremljeno za setvu zdravo i da je odličnog kvaliteta, sa visokim procentom klijavosti kako i nalažu zakonski propisi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Setva kukuruza bez aflatoksina

Izvor: RTS, 10.Mar.2013, 00:49

Uoči setve kukuruza, stručnjaci tvrde da nema opasnosti da seme bude zaraženo gljivicom koja luči aflatoksin. Semena ima dovoljno, a proizvođači tvrde da je standardnog kvaliteta i da je neznatno skuplje od prošlogodišnjeg. ..Zemljoradnici očekuju da za manje od mesec dana počne setva kukuruza....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.