Savet Evrope traži istinu

Izvor: RTS, 23.Jan.2011, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope traži istinu

Parlamentarna skupština SE poziva međunarodnu zajednicu, vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani da preduzmu konkretne mere kako bi se rasvetlila trgovina organima i drugi zločini na Kosovu, navodi se u nacrtu rezolucije Dika Martija koju bi prekosutra, trebalo da razmatra Parlamentarna Skupština.

Zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope počinje sutra, a na dnevnom redu biće predlog rezolucije Dika Martija o trgovini ljudskim organima i još tri rezolucije o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bivšoj Jugoslaviji.

Kako je juče objavljeno na sajtu "Vikiliksa", u depeši koja datira od 15. novembra 2007. godine, američki ambasador u Holandiji Roland Arnal prenosi upozorenje tadašnjeg holandskog ministra za evropske poslove Fransa Timermansa da će Evropa posle proglašenja nezavisnosti Kosova imati problema jer Kosovo "vode ljudi koji žive od kriminala i nemaju nijedan drugi izvor prihoda".

Poslanici Skupštine Srbije ne idu u Strazbur kao nacionalna delegacija, već će svako nastupati u okviru srodne grupe evropskih partija. Poslanici stranaka vladajuće koalicije ubeđuju kolege iz opozicije da zapaljive govore ostave kod kuće, kako ne bi politizacijom zločina gurnuli u zapećak istragu.

"To ide na ruku Tačiju, jer Tači tvrdi da je sve to ujdurma Srbije i Dika Martija koji, ne znam iz kojih razloga, treba nama da služi i ako mi krenemo na taj način onda ćemo potvrđivati njegovu tezu", kaže Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke.

Raspravu o izveštaju Dika Martija radikali i narodnjaci će, ipak, iskoristiti da osude zemlje koje su priznale Kosovo. Stav Dragana Todorovića, iz SRS-a, je da je Hašim Tači neposredno odgovoran, ali da iza Hašima Tačija stoje nalogodavci, Amerika i zemlje zapadne Evrope.

DSS smatra da nastup u Saveta Evrope treba da bude ujednačen i usmeren na "razobličavanje lažne države Kosovo, u čijim temeljima se nalaze ubistva nevinih i stravični zločini", navodi portparol stranke Petar Petković.

Branko Ružić iz SPS-a ističe da tema rasprave ne zaslužuje bilo kakvu politizaciju, niti težnju za sticanjem dnevnih političkih poena na domaćoj političkoj sceni.

Amandman na Martijevu rezoluciju uputio je i albanski premijer, kako bi ublažio njenu težinu. Željko Ivanji, iz Ujedinjenih regiona Srbije, kaže da se tim amandmanom izveštaj Dika Martija naziva rasističkim.

"Siguran sam da će Parlmentarna skupština osuditi mešanje premijera jedne države, na čijem su se tlu nalazili i tajne bolnice i zatvori u kojima su, prema izveštaju Martija, ljudima vađeni organi", kaže Ivanji.

Poziv na istragu

Parlamentarna skupština poziva međunarodnu zajednicu, vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani da preduzmu konkretne mere kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i posle sukoba na Kosovu, navodi se u nacrtu rezolucije Dika Martija koja je u utorak na dnevnom redu.

U Martijevom izveštaju, urađenom posle dvogodišnje istrage navodi se da je u središtu nelegalnih operacija bila "Drenička grupa" Oslobodilačke vojske Kosova čiji je šef - "ili koristići termnologiju mreže organizovanog kriminala 'bos'" - bio Hašim Tači.

Izvestilac SE naveo je da su osobe iz bliskog Tačijevog okruženja odgovorne za otmice, zarobljavanje, premlaćivanje ljudi, za trgovinu ljudima radi vađenja organa, kao i za seks trafiking, ali da su ostali nekažnjeni zahvaljujući zastrašivanjima i nasilju, kao i "kolebljivoj političkoj volji" međunarodnih agencija na Kosovu.

Čitava međunarodna zajednica na Kosovu - od vlade SAD i drugih zapadnih sila, do pravosudnih vlasti koje podržzava EU - nesumnjivo poseduje istu, obimnu dokumentaciju o zločinima "Dreničke grupe", ali se čini da niko od njih nije spreman da reaguje i kazni počinioce, navodi se u izveštaju.

U nacrtu rezolucije se ističe da je utvrđivanje istine o zločinima na Kosovu i rasvetljavanje sudbine nestalih "od vitalne važnosti za pomirenje zajednica i mirnu budućnost tog dela Balkana", a članice EU, SE, vlasti Srbije i Kosova pozivaju da s tim uvezi preduzmu konkretne mere.

Obraćanje predsednika Tadića u sredu

Parlamentarcima Saveta Evrope u sredu će se obratiti i predsednik Srbije Boris Tadić, kada su na dnevnom redu nacrti tri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji - "Zaštita svedoka kao temelj pravde i pomirenja na Balkanu" izvestioca Žan-Šarla Gardeta, "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije" izvestioca Pjetra Marcenara i "Obaveza članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina" izvestioca Miljenka Dorića.

Parlamentarna skupština, prema nacrtu rezolucije "Zaštita svedoka kao temelj pravde i pomirenja na Balkanu", traži od međunarodne zajednice, vlasti u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i na Kosovu da potpuno zaštite svedoke u slučajevima ratnih zločina, jer je to neophodno za ostvarenje pravde i pomirenja.

U nacrtu rezolucije "Obaveza članica Saveta Evrope da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina" Parlamentarna skupština SE poziva međunarodnu zajednicu i zemlje bivše Jugoslavije da preduzmu sve mere kako bi pred lice pravde bili izvedeni odgovorni za ratne zločine i pozdravlja napredak ostvaren u regionu u borbi protiv nekažnjivosti odgovornih za ratne zločine.

Prema nacrtu rezolucije "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije", Parlamentarna skupština podržava napore za pomirenje u zemljama bivše Jugoslavije i pozdravlja njihovu posvećnost saradnji koja ukazuje na spremnost za prevazilaženje nasleđa prošlosti, ali i upozorava da "javni diskurs rata" i njegovo nasleđe mogu biti izvor mržnje i sukoba.

Tokom zimskog zasedanja od 24. do 28. januara Parlamentarna skupština SE razmatraće i rezolucije o zaštiti novinarskih izvora, smrtnoj kazni i zaštiti raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta.

Na dnevnom redu zimskog zasedanja PS SE u Strazburu naći će se i rezolucije o zaštiti izbeglica i migranata u slučajevima izručivanja i proterivanja, položaju žena u ruralnim sredinama, preventivnoj zdravstvenoj zaštiti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.