Savanović: Nastavićemo čuvati Srpsku

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Nov.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savanović: Nastavićemo čuvati Srpsku

BANJALUKA - Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da obilježavanje sjećanja na mitrovdanske bitke na nevesinjskom ratištu 1992. i 1994. godine predstavlja nastavak zalaganja za očuvanje Srpske svim mogućim sredstvima.

"Republika Srpska je bila želja i težnja srpskog naroda", rekao je Savanović i naglasio da se 1992. godine na Mitrovdan dogodio napad desetostruko jačeg neprijatelja, ali da je 8. motorizovana Nevesinjska >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << brigada odbranila svoju teritoriju.

Gubici Nevesinjske brigade, istakao je on, bili su 44 poginulih i 750 ranjenih, dok su neprijateljske snage imale neuporedivo veće gubitke.

"To je bila agresija sljedbenika ideologije Ante Pavelića - hrvatske vojske i sljedbenika, odnosno podmlatka `Handžar divizije`, koji su bez ikakvih razloga napali na srpsku zemlju i srpska ognjišta, srpsko Nevesinje. Potomci slobodarskih ljudi koji su se borili protiv Osmanlija, Austro-Ugarske i fašista nisu dozvolili da se ponove jame, logori, prekrštavanja", rekao je Savanović novinarima u Banjaluci.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, rekao je da je druga velika ofanziva pokrenuta na Mitrovdan 1994. godine i da su u petodnevnim borbama borci Nevesinjske brigade slomili i tu ofanzivu, uz nanošenje teških gubitaka neprijatelju.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić istakao je da će u okviru obilježavanja mitrovdanskih bitaka, s obzirom na to da je Mitrovdan ujedno i krsna slava Boračke organizacije i Dan opštine Nevesinje, sutra sa početkom u 19.00 časova u Nevesinju biti održana prigodna akademija.

On je naveo da će obilježavanje biti nastavljeno u nedjelju, 8. novembra, svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, koju će služiti vladika zahumsko–hercegovački i primorski Grigorije, sa početkom u 9.00 časova.

Dunjić je rekao da će u 11.00 časova kod Spomen-obilježja na Gvozdu biti služen pomen poginulim borcima, a u 11.10 časova polaganje vijenaca na Spomen-kosturnicu, dok je slavski ručak predviđen za 13.00 časova.

On je dodao i da će u nedjelju predstavnici Boračke organizacije Srpske uručiti ordenje porodicama poginulih boraca.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.