Saniranje klizišta u Kraljevu

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saniranje klizišta u Kraljevu

Počelo raščišćavanje terena na klizištima i odronima na području Kraljeva, kaže Načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije Radoica Kočović. Na području Kraljeva ima evidentiranih oko 300, uglavnom, manjih klizišta i sva se nadziru.

Načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije Radoica Kočović rekao je da je na području Kraljeva počelo raščišćavanje terena na klizištima i odronima.

Kočović je istakao da je Štab angažovao mehanizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja, u saradnji sa vlasnicima objekata, raščišćava teren. Stručnjaci će odrediti koje mere treba preduzeti za bezbednosnu sanaciju terena.

U selu Leševo je jedno od opasnijih klizišta, koje ugrožava stambene i ekonomske objekte u jednom domaćinstvu.

Kako je Kočović naveo, to domaćinstvo bilo je zaštićeno jakim potporniim zidom, ali je on popustio pod silinom zemlje koja se pokrenula.

"Probaćemo da nekako smanjimo pritisak na taj potporni zid, a zatim i da ga saniramo", dodao je Kočović.

Pored toga, u selu Progorelica pored Ibarske magistrale pokrenula se velika količina zemlje, zbog koje se urušio poslovni objekat Miljana Kundovića.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju ne radi se o pravom klizištu, već pre o odronu zemlje koji je izazvan odsecanjem dela brda. Načelnik Štaba je rekao da ostala klizišta za sada ugrožavaju samo lokalne puteve u selima Roćevići i Mrsać.

"Njih je prouzorkovala voda koja se iz neraščišćenih potoka i kanala izlila na parcele i pokrenula deo zemljišta", objasnio je Kočović i naglasio da će Štab za vanredne situacije i u tim slučajevima, u saradnji sa meštanima, sanirati teren.

Kočović je naveo da na području Kraljeva ima evidentiranih oko 300, uglavnom, manjih klizišta i da se sva nadziru.

"Ovih dana kada u brdsko-planinskom području krene topljenje snega, može da dođe do aktiviranja više klizišta. Formirali smo operativni tim koji prati situaciju", napomenuo je Kočović.

Pre nekoliko dana proradilo je sedam klizišta i odrona na teritoriji opštine Kraljevo, koji za sada ugrožavaju pojedinačna domaćinstva ili poslovne objekte.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.