Sanader: Nećemo otežavati Srbiji

Izvor: B92, 20.Feb.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader: Nećemo otežavati Srbiji

Hrvatski premijer Ivo Sanader (Beta, arhiva)

Banja Luka, Zagreb, Podgorica -- Premijer Hrvatske izjavio je da Hrvatska želi dobrosusedske odnose sa Srbijom, te da ne treba otežavati Srbiji.

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas da je Srbija u teškoj situaciji i da nije na Hrvatskoj da joj dodatno otežava i ponovio da će njegova zemlja priznati Kosovo kad za to dođe vreme i kad to učini većina zemalja Evropske unije.

Sanader je u Hrvatskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saboru rekao da je priznanje u ovlašćenjima vlade i da je protiv toga da se o tome raspravlja u Saboru, dodajući da je Hrvatska obavezna da sledi zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku članica EU.

"Mi želimo dobrosusedske odnose sa Srbijom i da rešimo probleme koji su ostali nakon rata. Želimo, pre svega, da rešimo humanitarna pitanja, odnosno da nam kažu gde su sahranjene osobe koje se vode kao nestale", rekao je hrvatski premijer.

Na oprez je pozvao i potpredsednik i jedan od poslanika SDSS-a Milorad Pupovac.

"Ako Hrvatska uskoro prizna nezavisnost Kosova, to bi moglo da ima direktnog uticaja na sadašnji sastav hrvatske vlade, jer je Samostalna demokratska srpska stranka, čiji je član vicepremijer Slobodan Uzelac, kao koalicioni partner, protiv brzog priznanja nove države, izjavio je Pupovac.

Dodik: Odmereno u reagovanju na Kosovo

Milorad Dodik (FoNet)

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je na odmerenost u procesu usvajanja odluke parlamenta povodom proglašenja nezavisnosti Kosova i naveo da bi se ta odluka mogla zasnivati na zajedničkoj izjavi vrha Republike Srpske.

Zajednička izjava predsednika, premijera i predsednika Skupštine Republike Srpske značajna je osnova za dokument koji bi parlament trebalo da usvoji povodom samoproglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio je Dodik u intervjuu za "Glas Srpske".

On je rekao da tu zajedničku izjavu, usvojenu 17. februara, treba usaglasiti sa svim zainteresovanim političkim faktorima u Republici Srpskoj i imati u vidu realnost u kojoj se RS nalazi, u okviru Dejtonskog sporazuma.

U toj izjavi navodi se da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije akt razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije, koji Republika Srpska ne priznaje i ne prihvata.

Premijer Republike Srpske rekao je da još uvek ne postoji nikakav zvaničan skupštinski dokument koji bi bio donet na vanrednom skupštinskom zasedanju povodom novonastale situacije nakon jednostrane odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova.

"U svakom slučaju, mnoge stvari moramo da radimo polako, odmereno, pametno. Eventualnim ishitrenim potezima možemo da učinimo veću štetu nego korist", rekao je Dodik.

Komentarišući najavu Srpskog pokreta nevladinih asocijacija da će tražiti referendum za izdvajanje Republike Srpske iz BiH, Dodik je rekao da će Stranka nezavisnih socijaldemokrata, na čijem je čelu, tražiti referendum ukoliko bude osporavana Republika Srpska.

"Traumatično iskustvo za Srbiju"

Predsedavajući Predsedništvu BiH Željko Komšić ocenio je da "nezavisnost Kosova predstavlja jedno traumatično iskustvo za Srbiju i za Srbe uopšte, zbog njihovog istorijsko-emotivnog odnosa prema Kosovu".

"Tu ne treba biti zlurad, ne treba likovati i radovati se tome, to ne treba gledati kao neku zasluženu kaznu Srbiji. To je jednostavno rezultat i odraz političkih procesa, odnosno rezultat stanja i realiteta u tom području", naveo je Komšić u svom blogu.

On je istakao da "nema potrebe da žuri sa bilo kakvim ishitrenim koracima ili postupcima, jer BiH, kao prvi sused Srbije, mora o tome voditi računa".

"Crna Gora neće donositi ishitrene odluke"

Crnogorski predsednik Filip Vujanović rekao je danas u Podgorici da Crnu Goru "niko ne proziva" da se izjasni povodom jednostrane nezavisnosti Kosova i ocenio da "nema potrebe za ishitrenim odlukama".

"Nas niko ne proziva da se izjašnjavamo, i ne vidim da ima potrebe da se izjašnjavamo u ishitrenom, nedovoljno opreznom i nedovoljno osmišljenom sadržaju. Ne razumem zašto se od Crne Gore očekuje neko ishitreno izjašnjavanje, kada Crna Gora nikada nje donosila ishitrene odluke", kazao je Vujanović novinarima.

Vujanović je ocenio da Crna Gora "mora voditi računa o vekovnim prijateljskim odnosima sa Srbijom, ali i o odnosima sa Evropskom unijom".

Pojedine opozicione partije tražile su od Vujanovića da sazove hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi se Crna Gora izjasnila da li priznaje nezavisnost Kosova.

Deo opozicije smatra da je proglašenje nezavisnosti Kosova "planetarni događaj za sve, osim za crnogorsku vlast".

Opozicija je za petak, 22. februar, najavila protest ispred zgrade Skupštine Crne Gore povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Hrvatskoj podele oko priznavanja Kosova

Izvor: Blic, 21.Feb.2008, 16:37

Hrvatska politička javnost i dalje je podeljena oko priznavanja Kosova. S druge strane, privrednici su složni u tome da ne treba biti brzog priznanja i u tom smislu pritiskaju vladu, pišu danas hrvatski mediji, dodajući da privredni krugovi koji su investirali u Srbiju ili imaju razvijenu trgovinu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.